Shangai është si një fener për hapjen globale
2023-11-09 10:15:12

“Hapja e Botës” i referohet aksesit të njohurive, teknologjisë dhe burimeve të tjera ekonomike, transparencës në aktivitete dhe gjithëpërfshirjes së pjesëmarrjes nëpër vende.

Hapja më e madhe duhet të çojë në rritje më të mirë ekonomike, si në aspektin sasior dhe cilësor, (rritja e gjelbër), dhe duhet të lejojë që zhvillimi ekonomik të ndahet në të gjithë botën, duke u mundësuar shumë vendeve të përfitojnë nga inovacionet, teknologjitë dhe praktikat më të mira. Prandaj, është thelbësore të monitorohet progresi në Hapjen Botërore.

CFP

CFP

Raporti i fundit i publikuar më 6 nëntor në Forumin Ekonomik Ndërkombëtar Hongqiao në Shangai, u hartua në bashkëpunim me Institutin e Ekonomisë dhe Politikës Botërore.

Një studim i të dhënave që nga viti 2000 tregon se rritja ekonomike dhe tregtia në ekonomitë në zhvillim dhe ato të përparuara rriten dhe bien së bashku, por ritmet e rritjes së arritur në të parat janë më të larta.

Një vit kyç krahasimi është viti 2008 kur kriza ekonomike botërore goditi dhe dëmtoi rritjen dhe tregtinë. Indeksi sot është ulur 5.4 për qind nga viti 2008 dhe ka qenë relativisht i ndenjur vitet e fundit, duke treguar një pabarazi midis ekonomive të përparuara me një rënie prej 7.7 për qind në hapje dhe ekonomive në zhvillim me një rritje prej 4.6 për qind.

Është e dukshme që ndryshime pozitive kanë ndodhur në progresin shkencor dhe teknologjik, inteligjencën digjitale dhe zhvillimin e gjelbër, të gjitha që synojnë rritjen e hapjes globale. Në fushën e politikave, ekziston një vullnet më i madh për të nxitur bashkëpunimin ndërkombëtar.

Duke parë këto fusha, është me vend që raporti u publikua në Shangai, pasi ai simbolizon shumë nga përparimet shkencore dhe teknologjike të përfshira në raport.

Edicioni i 6-të i Ekspozitës Ndërkombëtare të Importit të Kinës, i organizuar në Shangai, përfaqëson gatishmërinë e Kinës për të inkurajuar tregtinë dhe për të mirëpritur importe të rëndësishme nga e gjithë bota dhe pjesëmarrja është rritur ndjeshëm.

CFP

CFP

Në “Shanghai World Expo” të vitit 2010, për 6 muaj, kulturat dhe risitë e botës u bashkuan me një frekuencë rekord vizitorësh. Ata panë një paraqitje të shkurtër të teknologjisë së avancuar të energjisë së pastër tek autobusët me superkondensatorë që mund të karikoheshin në stacionet e autobusëve, duke ofruar një udhëtim pa ndotje rreth panairit.

Vizitorët mund të udhëtojnë në Shangai me trena elektrikë me shpejtësi të lartë, me shpejtësi dhe frekuenca të reja mbresëlënëse. Që atëherë, Shangai ka vazhduar të zhvillohet si një qendër kryesore për prodhimin e automjeteve elektrike, kamionë dhe autobusë, duke furnizuar shumë nga automjetet komerciale për të përmirësuar cilësinë e ajrit në qytetet e vendeve të tjera.

Angazhimi i Kinës për një të ardhme të gjelbër ka përfshirë një rol udhëheqës në zhvillimin e turbinave me erë dhe paneleve diellore dhe në teknologjitë e reja për energji më të lehtë dhe më afatgjatë të baterisë.

Një raport i Bankës Botërore në vitin 2022 bëri të ditur se Kina ka rreth 54 milionë “punë të gjelbra” me 4 milionë në energji të rinovueshme.

Shangai dhe qytete të tjera në Kinë janë bërë qendra të rëndësishme për zhvillimin e teknologjisë së lartë në shkencat e jetës dhe përdorimin e inteligjencës artificiale, duke përfshirë automjetet me drejtim autonom.

Shangai është vërtet një vitrinë e të ardhmes dhe Kina është e gatshme të ndajë përparimet e saj me botën. Arritja është e rëndësishme. Nisma e Kinës “Një brez, një rrugë” (BRI) dhe bashkëpunimi në grupime rajonale si BRICS, kanë ndihmuar në përhapjen e njohurive për teknologjitë e reja, rritjen e financave për to dhe ofrimin e investimeve.

Raporti i Hapjes Botërore tregon se gjatë 30 viteve të fundit, pjesa e PBB-së globale e arritur nga anëtarët e BRICS-it është rritur nga rreth 7 për qind në afërsisht 25 për qind, dhe pjesa e tyre në tregtinë globale e ka pasqyruar këtë me shifra të ngjashme.

CFP

CFP

Ndërsa Indeksi i Hapjes Botërore ka rënë që nga viti 2008, raporti tregon se i njëjti indeks për vendet e “Një brez, një rrugë” është rritur në mënyrë të qëndrueshme çdo vit.

Bota ka nevojë për një platformë të re për rritje që është e pastër, efikase dhe që përmirëson stilin e jetesës në mbarë globin. Shangai dhe Kina me siguri mund të kontribuojnë në këtë ngritje.