Modernizimi është çelësi
2023-11-07 10:29:41

Sektorët dixhital dhe të teknologjisë së lartë të ekonomisë kineze po shtohen. Ato nxisin rritjen ekonomike, krijojnë vende pune shumë të kualifikuara dhe rrisin të ardhurat buxhetore të vendit. Po bëhet gjithnjë e më evidente se zhvillimi ekonomik në vend duhet të fokusohet në modernizimin dhe zhvillimin cilësor. Qeveria  kineze lëshoi një qarkore që udhëzon departamentet përkatëse dhe autoritetet rajonale të mbështesin krijimin e qendrave moderne të K&ZH në të gjithë vendin.

Modernizimi është çelësi

Ritmi i investimeve në ekonominë e inovacionit të Kinës po rritet me shpejtësi

 Hefei, provincën Anhui/CFP

Hefei, provincën Anhui/CFP

Përqendrimi i Kinës në modernizimin dhe zhvillimin me cilësi të lartë, së bashku me përpjekjet e saj për të thjeshtuar politikat fiskale dhe monetare për kërkimin dhe zhvillimin (K&ZH), kanë dhënë rezultate pozitive ekonomike, duke krijuar vende pune me cilësi të lartë. Në fillim të këtij viti, Këshilli i Shtetit,  qeveria i Kinës, lëshoi një qarkore që udhëzon departamentet përkatëse dhe autoritetet rajonale të mbështesin krijimin e qendrave moderne të K&ZH në të gjithë vendin. Si rezultat, investitorët vendas dhe të huaj kanë zhvendosur vëmendjen e tyre nga një qasje "Made in China" në një "Created in China", duke demonstruar angazhimin e tyre përmes veprimeve të prekshme. Krahas zhvillimit të objekteve moderne të prodhimit, qendrat e avancuara të K&Zh janë duke u ndërtuar në mbarë vendin, duke nxitur zgjidhje inovative.

Sipas të dhënave të publikuara nga Zyra Kombëtare e Statistikave më 18 shtator, investimet e Kinës në Kërkim dhe Zhvillim u rritën me 10.1 për qind në vitin 2022 për të arritur në 3.08 trilion juanë (421.97 miliardë dollarë), duke vazhduar trendin e rritjes së përshpejtuar. Pragu prej 1 trilion juanë për investime në K&ZH u tejkalua në 2012 dhe 2 trilion juanë në 2019. Do të thotë se u deshën vetëm tre vjet për të rritur investimet nga 2 trilion juanë në 3 trilion juanë, duke demonstruar efektivitetin e strategjisë së zhvillimit të inovacionit të Kinës.

Tendenca pozitive në investimet e teknologjisë së lartë do të vazhdojë pasi Plani i 14-të Pesëvjeçar i vendit (2021-25) parashikon që  Kina duhet të rrisë shpenzimet për Kërkim dhe Zhvillim me më shumë se 7 për qind në vit gjatë periudhës. Një raport nga McKinsey tregoi se një objektiv i tillë rritjeje do ta vendoste vendin në rrugën e duhur për t'u bërë më i madhi në botë për sa i përket shpenzimeve për  K&ZH.

Masa të tilla janë thelbësore për krijimin e vendeve të reja të punës me cilësi të lartë, pasi vendi ka prioritet krijimin e mundësive të punësimit, veçanërisht për të rinjtë. Për shembull, nga mesi i këtij viti, shkalla e papunësisë për personat e moshës 16 deri në 24 vjeç në zonat urbane arriti në 21.3 për qind, më e larta që nga viti 2018. Për të adresuar këtë problem, qeveria ka premtuar disa nisma për të mbështetur bizneset private, të cilat zakonisht punësojnë një pjesë të madhe të  fuqisë punëtore më të re.

Sipas Institutit të Kërkimit të Punësimit në Kinë dhe platformës së rekrutimit në internet Zhaopin, indeksi CIER, një tregues kyç i tregut të punës qëndroi në 0.57 në tremujorin e tretë të 2022, një rënie nga 1.24 në 2021 dhe 1.38 në 2020. Një shifër nën 1 do të thotë se janë më shumë aplikantë për punë sesa kërkesa e tregut, gjë që sugjeron konkurrencë sfiduese për punë dhe besim të ulët të punëkërkuesve.

Bërja e hapave të rëndësishëm në përmirësimin e mjedisit të investimeve dhe krijimin e mundësive të reja të punësimit është imperativ për të trajtuar çështjet kryesore të vendit. Për të vlerësuar situatën aktuale në këto fusha, është thelbësore të rishikohen praktikat më të mira që janë zbatuar kohët e fundit. Le t'i hedhim një vështrim më të afërt disa prej këtyre shembujve.

CFP

CFP

Kompania kryesore e automobilave në vend, BYD, punësoi 31,800 të diplomuar të rinj në kolegj këtë vit. Por ajo që bie në sy është cilësia e vendeve të reja të punës. Nga këto të punësuar të rinj, 61.3 përqind kanë diploma master ose doktoraturë dhe 80.8 përqind kanë qenë të punësuar në fushën e K&ZH. Rreth 700 deri në 800 janë nga universitetet më të mira kineze si Universiteti i Pekinit dhe Universiteti Tsinghua.

Kompania planifikoi të rekrutonte punonjës të rinj në 37 qytete në 50 kategori të ndryshme pune, duke përfshirë specialitete si automatizimi, inxhinieria mekanike, inxhinieria elektrike dhe teknologjia e informacionit. Paga fillestare mujore për këto role mund të shkojë deri në 50,000 juanë. Bazuar në informacionin zyrtar, kompania po bashkëpunon në projekte shkencore dhe ofron trajnime për punonjësit e ardhshëm në 14 fusha të ndryshme në 16 programe postdoktorale. Këto përpjekje përfshijnë partneritete me institucione me famë si Instituti Shenzhen i Teknologjisë së Avancuar të Akademisë Kineze të Shkencave, Universiteti i Shkencës dhe Teknologjisë i Kinës dhe Universiteti Tsinghua. Në dy dekadat e fundit, kompania ka ngritur 11 institute kërkimore dhe ka ndarë mbi 100 miliardë juanë për Kërkim dhe Zhvillim.

CFP

CFP

Kina është e njohur për kompanitë e saj lokale të teknologjisë së lartë në rritje të shpejtë. Megjithatë, investitorët e huaj gjithashtu përpiqen të vazhdojnë me homologët e tyre vendas. Toyota Motor Corporation njoftoi më 31 korrik planin për të kombinuar burimet e saj K&Zh në Kinë, duke u fokusuar në krijimin e automjeteve më të fundit elektrike. Inxhinierët nga tre fabrikat e saj kineze do të transferohen në një institut të ri kërkimi në Changshu, provincën Jiangsu, ku përparësia kryesore do të jetë zhvillimi i modeleve të baterive, hibride dhe hibride plug-in.

 Wuxi, provincën Jiangsu/CFP

Wuxi, provincën Jiangsu/CFP

Ka shumë shembuj të tjerë të investimeve globale në industrinë e K&ZH në Kinë. Në shkurt, LG Chem Ltd hapi një qendër teknologjike në Wuxi, provincën Jiangsu, e cila kushtoi 30 milionë dollarë. Grupi Volkswagen ka krijuar një firmë teknologjike në Hefei, provincën Anhui, për inovacionin e ri të energjisë dhe automjetet e lidhura inteligjente. Unilever ka hapur një objekt K&ZH në Tianjin, duke përdorur teknologjinë inteligjente të prodhimit të Kinës për të përmirësuar shpejtësinë e prodhimit dhe efikasitetin e transportit.

Tianjing/CFP

Tianjing/CFP

Danfoss, gjiganti global i ftohjes, ka hapur qendrën e tij më të avancuar dhe më të madhe të kërkimit dhe testimit për kompresorët me rrotulla në Tianjin. Kompani të tjera si Xylem, Schneider Electric dhe Volvo kanë krijuar gjithashtu qendrat e tyre K&Zh në Kinë për të shfrytëzuar aftësitë inovative të vendit dhe talentet e ndryshme industriale.

Këta shembuj tregojnë se sektorët dixhital dhe të teknologjisë së lartë të ekonomisë po shtohen. Ato nxisin rritjen ekonomike, krijojnë vende pune shumë të kualifikuara dhe rrisin të ardhurat buxhetore të vendit. Po bëhet gjithnjë e më evidente se zhvillimi ekonomik në vend duhet të fokusohet në modernizimin dhe zhvillimin cilësor. Kjo qasje duhet të vazhdojë të zgjerohet dhe të thellohet për një të ardhme më të mirë.

Autori  DJOOMART OTORBAEV është ish-kryeministër i Republikës së Kirgistanit dhe një profesor i shquar në Shkollën Brez dhe Rrugë në Universitetin Normal të Pekinit.