Kina zhvillon çipin e parë fotoelektronik super analog në botë
2023-11-06 11:54:45

Studiuesit kinezë nga Universiteti Tsinghua kanë zhvilluar një çip fotoelektronik tërësisht analog që mund të përpunojë detyrat e shikimit kompjuterik me shpejtësi dhe efikasitet më të madh të energjisë sesa çipat ekzistues, i pari i këtij lloji në botë, njofton “CGTN”.

Gjetjet e ekipit hulumtues, të cilat ofrojnë një alternativë ndaj teknologjive ekzistuese të bazuara rreth konvertimit analog në digjital, janë publikuar në revistën “Nature”.

Në studimin e ri, studiuesit projektuan një procesor fotoelektronik të integruar për të shfrytëzuar avantazhet e dritës, në formën e fotoneve dhe elektroneve, siç gjenden në rrymat elektrike, në një mënyrë tërësisht analoge. Rezultati quhet një çip tërësisht analog që kombinon llogaritjen elektronike dhe të lehtë, ose ACCEL.

Testet treguan se ACCEL është në gjendje të njohë dhe klasifikojë objektet me një shkallë saktësie të krahasueshme me ato të rrjeteve nervore digjitale. Për më tepër, ai klasifikon imazhet me rezolucion të lartë të skenave të ndryshme të jetës së përditshme më shumë se 3000 herë më shpejt dhe me 4.000.000 herë më pak konsum energjie sesa një njësi e përpunimit grafik (GPU).

Sinjalet analoge dhe digjitale janë dy lloje sinjalesh që mbartin informacion. Sinjalet analoge ndryshojnë vazhdimisht, si me rrezet e dritës që formojnë një imazh, ndërsa sinjalet digjitale janë jo të vazhdueshme, si me numrat binarë.

Në detyrat informatike të bazuara në vizion, si njohja e imazhit dhe zbulimi i objekteve, sinjalet nga mjedisi janë analoge dhe ato duhet të shndërrohen në sinjale digjitale për përpunim nga rrjetet nervore të inteligjencës artificiale, sisteme të trajnuara për të njohur modelet dhe marrëdhëniet në një grup të dhënash.

Megjithatë, konvertimi analog në digjital kërkon kohë dhe energji, duke kufizuar shpejtësinë dhe efikasitetin e performancës së rrjetit nervor.

Llogaritja fotonike, e cila përdor sinjale analoge të dritës, është një nga qasjet më premtuese për trajtimin e çështjes. (Fatosi)