Aktorët digjitalë do të shfaqen gjithmonë e më shumë në të ardhmen
2023-11-03 11:17:02

Shikuesit e serialit “My Chinese Chic Boutique” mund të falen që mendojnë se “aktorja” e gjatë, e hollë dhe e bukur, Guo Guo, është një person real. Në një postim në rrjetet sociale kineze për shfaqjen, vetëm disa komentuan se ajo duket pak më ndryshe nga aktorët “normalë”.

 aktore virtuale Guo(djathtas)

Guo është një aktore virtuale, e krijuar nga kompjuteri, dhe një eksperiment i producentit Chen Hongwei, i cili ka punuar në industrinë e televizionit për 20 vjet.

Pasi mori të drejtat për të përdorur Guo nga një kompani tjetër, ai kërkoi një seri për të prodhuar në mënyrë që të mund ta përdorte aktoren digjitale përkrah aktorëve të vërtetë.

Drama online me 24 episode tregon historinë e një vajze të pasur në një botë videolojërash dhe që drejton një biznes me të dashurin e saj. Guo ka një rol kyç në seri, duke ndihmuar personazhin kryesor të përshtatet me botën e lojërave.

Vitin e kaluar, miku i Chen e prezantoi atë me disa avatarë digjitalë të krijuar nga kompania e tij. Prodhuesi më pas mori idenë që ata duhet t'i kthenin ata avatarë në aktorë digjitalë.

“Ne planifikuam t'i jepnim Guo Guo-s rolin kryesor dhe të lejonim një aktor tjetër digjital të luante rolin e të dashurit të saj. Por anëtarët e tjerë të stafit menduan se ishte e rrezikshme”,- tha Chen, bashkëproducent i serialit, që u realizua në vetëm tre muaj.

Ai tha se prodhimi i serialit kushtoi vetëm 3 milionë juanë (410.000 dollarë) dhe skenat që përfshinin Guo përfunduan në më pak se një muaj.

“Me zhvillimin e teknologjive të tilla si realiteti virtual dhe inteligjenca artificiale, të gjithë mund të bëjnë filmat e tyre në të ardhmen. Do të ketë gjithnjë e më shumë aktorë digjitalë”,- tha ai.


Një person i zgjuar dhe i pasionuar me teknologjinë, që i pëlqen të jetë i pari që provon gjëra të reja, Chen tha se shumë regjisorë të njohur nuk janë shumë të hapur për të përdorur teknologji të tilla të nivelit të lartë. Megjithatë, brezi i ri, veçanërisht ata të lindur pas vitit 2000, janë përdorues aktivë të teknologjive sepse janë rritur me internetin. Me fjalë të tjera, ata janë banorët origjinalë të botës virtuale, tha ai.

Chen i është bashkuar një grupi online, ku producentët e rinj komunikojnë me njëri-tjetrin se si të bëjnë filma në botën virtuale. Kur grupi u krijua vitin e kaluar kishte rreth 30 anëtarë, tani ka më shumë se 100.

Një regjisore femër në grup, duke përdorur pseudonimin Xiao Tiepian, tërhoqi vëmendjen e Chen me një dramë 30-minutëshe që ajo bëri duke përdorur mjete virtuale. Ajo ishte ende studente kur prodhoi filmin. I impresionuar, Chen vendosi të financojë më shumë nga puna e saj.

“Ata janë kaq të talentuar dhe të zot në përdorimin e këtyre teknologjive”,- tha ai, duke folur për Xiao dhe regjisorë të tjerë të rinj në grup. “Unë u përfshiva plotësisht nga inovacioni dhe prodhimet e tyre”,- theksoi Chen.

Duke përqafuar epokën e teknologjisë virtuale, Administrata Kombëtare e Radios dhe Televizionit lëshoi një udhëzues për të inkurajuar përdorimin e realitetit virtual në industrinë e filmit dhe televizionit muajin e kaluar në përgjigje të një plani pesëvjeçar të iniciuar nga pesë ministri vitin e kaluar. Plani synon të nxisë zhvillimin e realitetit virtual në industri të ndryshme.

 aktore virtuale Guo

Si një industri e drejtuar nga teknologjia, industria e filmit dhe televizionit është një pioniere në aplikimin e këtyre teknologjive. Produksioni virtual dhe aktorët digjitalë janë përdorur gjithnjë e më shumë në filma dhe seriale televizive vitet e fundit.

Chen tha se ekspertët e industrisë janë ende duke eksperimentuar me këto teknologji të reja.

“Nuk ka të bëjë vetëm me aktorët. Filma të tërë do të xhirohen në botë virtuale”,- tha Chen, i cili po ndjek doktoraturën në Akademinë e Filmit në Pekin.

“Në të ardhmen, njerëzit mund të jenë regjisorë në botën virtuale pa pasur nevojë për shumë para. Ajo që ne po bëjmë tani është krijimi i botës virtuale për ta”,- shtoi ai.

Chen drejton gjithashtu një kompani teknologjike që fokusohet në zhvillimin e aseteve digjitale, duke krijuar versione virtuale të njerëzve dhe objekteve në botën reale.

“Vendi po përqafon me shpejtësi teknologjinë e re dhe nxitësit kryesorë janë padyshim kineastët e rinj”,- tha ai.

Ai shtoi se regjisorët e rinj të filmave të animuar në Kinë zotërojnë njohuri si për filmin ashtu edhe për teknologjitë e reja.