Kina merr presidencën e Këshillit të Sigurimit të OKB-së në nëntor
2023-11-02 19:14:46

Foto nga VCG

Kina mori të mërkurën presidencën e radhës të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara për muajin nëntor, me fokus situatën në Palestinë dhe Izrael.

Situata në Palestinë dhe Izrael është në krye të agjendës së Këshillit të Sigurimit në nëntor, tha Zhang Jun, përfaqësuesi i përhershëm i Kinës në OKB.

"Është e domosdoshme të promovohet një armëpushim dhe të ndalen luftimet, të parandalohen viktima të mëtejshme civile, të parandalohet një fatkeqësi humanitare në shkallë më të madhe dhe përhapja e konfliktit," u shpreh Zhang në një konferencë shtypi mbi punën e presidencës së KS të OKB-së të Kinës.

"Si kryetare e radhës e Këshillit të Sigurimit, Kina do t'u përgjigjet thirrjeve të komunitetit ndërkombëtar dhe do të punojë me të gjitha palët e interesuara për të promovuar veprime kolektive të përgjegjshme dhe domethënëse nga Këshilli në kohën e duhur," tha Zhang.

KS i OKB-së në nëntor do të shqyrtojë gjithashtu çështje  duke përfshirë Sirinë, Jemenin, Bosnjë dhe Hercegovinën, do të ndërmarrë veprime për Misionin e Ndihmës së OKB-së në Sudan dhe do të mbajë dialogun e rregullt vjetor me komisionerin e Policisë Paqeruajtëse, sipas Zhang.

Presidenca e KS të OKB-së bëhet me rotacion midis 15 shteteve anëtare të Këshillit çdo muaj. Kina e mbajti për herë të fundit presidencën e radhës të Këshillit të Sigurimit në gusht 2022. (Çang Çuo)