Rruga drejt prosperitetit
2023-10-31 09:44:04

Një thënie kineze thotë: "Nëse dëshiron të jesh i pasur, ndërto fillimisht rrugë". Niu Hesong e di se sa shumë do të thotë infrastruktura për vendlindjen e tij, fshatin Qinglongxia, qyteti Changzhi, provinca Shanxi.


Të ngujuar në malet e  thepisura Taihang, fshatarët vuanin prej kohësh nga infrastruktura e dobët e transportit për shkak të terrenit të thyer. Edhe pse ka disa pika piktoreske pranë fshatit, pak turistë mund të shkonin sepse nuk kishte akses të përshtatshëm.

foto: ChinaDaily

foto: ChinaDaily

Kjo ndryshoi në shkurt kur u hap një shteg prej 3500 metrash i shtruar me gurë për alpinistët. Në vetëm pak muaj, ajo ka çuar më shumë se 60,000 turistë në fshatin Qinglongxia, duke rritur të ardhurat e fshatit.


“Me më shumë rrugë të ndërtuara për të lidhur fshatin me jashtë, e ardhmja e Qinglongxia do të jetë premtuese," thotë Niu, 45 vjeç.

foto: ChinaDaily

foto: ChinaDaily

 Dikur një reporter në Jinzhong Daily, Niu ka parë se si turizmi ndihmon në transformimin dhe përshpejtimin e zhvillimit rural. Vendlindja e tij kishte gjithçka që duhej për t'u shndërruar në një pikë turistike, përveç një gjëje thelbësore: një rrugë aksesi.


Duke lënë punën e tij në qytetin Jinzhong, Shanxi, në shkurt 2018, Niu u kthye në vendlindjen e tij dhe shtatë muaj më vonë ku i lindi ideja  për të ndërtuar një shteg për të sjellë vizitorë në fshat.

Kur diskutonte planin me fshatarët, ai u përball me mendime se projekti ishte mision i pamundur.

foto: ChinaDaily

foto: ChinaDaily

Terreni i pjerrët i maleve Taihang e bën të vështirë ngritjen e makinerive të mëdha, që do të thoshte se ndërtimi do të duhej të mbështetej në fuqi punëtore. Niu nuk u dorëzua dhe filloi vetë ndërtimin. Ky veprim i frymëzuar nga të tjerët. Të prekur nga vendosmëria e Niu - ku ka një vullnet, ka një mënyrë - më shumë fshatarë u përballën me sfidën dhe morën pjesë në ndërtim.


Ata organizuan ekipe për të bartur gurë nga malet dhe deri në shkurt, ata kishin përfunduar tashmë 3,500 metra, duke përdorur më shumë se 100,000 gurë dhe gurë. Autoritetet lokale ndanë 50,000 juanë (6,839 dollarë) për projektin në fund të vitit 2018.

foto: ChinaDaily

foto: ChinaDaily

Ai gjithashtu mori donacione nga individë dhe organizata për materiale, si ujë, tenda dhe furnizime të tjera. Kur historia e tyre e suksesit u transmetua nga platformat mediatike, dhjetëra mijëra turistë erdhën për ta vizituar. Fshatarët hapën shtëpi dhe restorante për të plotësuar kërkesën. "Shtëpia ime në Qinghong është e para në fshat. Falë shtegut, biznesi po ecën mirë," thotë pronari i banesës Niu Huikai.