Samiti i Biznesit Kinë-LAC do të mbahet për herë të parë në Pekin
2023-10-30 17:04:11

Samiti i 16-të i Biznesit Kinë-Amerika Latine dhe Karaibe (LAC) do të mbahet për herë të parë në Pekin nga 2 deri më 3 nëntor, me qëllim promovimin e tregtisë dhe investimeve kineze në rajon, njofton “Xinhua”.

Samiti mbahet çdo vit në Kinë dhe vendet e LAC me rotacion. Ai është mbajtur me sukses 15 sesione në Chongqing, Hangzhou, Chengdu dhe vende të tjera në Kinë, si dhe në Kili, Kolumbi, Peru dhe Meksikë.

Rreth 400 përfaqësues të organizatave ndërkombëtare, zyrtarë qeveritarë nga vendet e LAC, përfaqësues të shoqatave të biznesit dhe ndërmarrjeve kanë konfirmuar pjesëmarrjen e tyre në samitin, ku përfshihen 26 vende të LAC si Argjentina, Brazili, Kili dhe Kolumbia, tha Sun Xiao, sekretari i përgjithshëm i Dhomës së Tregtisë Ndërkombëtare të Kinës.

Guo Huaigang, drejtor i Këshillit të Kinës për Promovimin e Tregtisë Ndërkombëtare të Nënkëshillit të Pekinit, tha se organizimi i këtij eventi në kryeqytetin kinez hap një dritare të re mundësish për bashkëpunimin ekonomik dhe tregtar midis Pekinit dhe vendeve të LAC.

Sipas tij, samiti i këtij viti, me temën “Inovacioni i hapur, zhvillimi i përbashkët”, do të shfaqë plotësisht karakteristikat e kryeqytetit kinez, duke treguar lidershipin shembullor të Pekinit dhe rolin e drejtuar nga rrezatimi si kryeqytet në situatën e përgjithshme të bashkëpunimit Kinë-LAC.

“Vendet e LAC janë të pasura me burime energjetike dhe Pekini ka teknologji të avancuara në energjinë e gjelbër dhe automjete të reja me energji. Palët kanë një themel të mirë, hapësirë të gjerë për bashkëpuniml, si dhe janë të pasura me burime kulturore dhe turistike. Ka gjithashtu potencial të madh për bashkëpunim në industritë kulturore, turizmin ndërkufitar dhe shkëmbimet mes njerëzve”,- tha Guo. (Fatosi)