Konflikti Izrael-Palestinë, Kina: Nevojitet një armëpushim i menjëhershëm për t'i dhënë fund vuajtjeve
2023-10-30 11:34:53

I rindezur më 7 tetor, si pasojë e një një sulmi të paprecedent nga grupi i armatosur palestinez Hamas, konflikti izraelito-palestinez ka shënuar një tjetër betejë të përgjakshme, ku janë përqendruar sytë e botës. Si një nga konfliktet më jetëgjatë në botë, duke filluar nga mesi i shekullit të 20-të,  konflikti izraelito-palestinez ka shkaktuar dhjetëra mijëra viktima,  ka zhvendosur miliona njerëz, duke regjistruar dëme të mëdha material. Diplomacia ndërkombëtare, permes takimeve me të dyja palët në konflikt, si dhe deklaratave bën thirrje për armëpushim dhe rikthim në dialog. I qartë është qëndrimi i Kinës ndaj këtij konflikti, permes thirrjes për ndaljen e menjëherëshme të tij, për të mos lejuar përshkallëzimin.

Konflikti Izrael-Palestinë, Kina: Nevojitet një armëpushim i menjëhershëm për t'i dhënë fund vuajtjeve

Pas bisedës telefonike me homologët e tij nga Izraeli dhe Palestina, Ministri i Jashtëm kinez Wang Yi e ka bërë të qartë pozicionin e Kinës për konfliktin Izrael-Palestinë: Kina është për paqen.

Ministri i Jashtëm i Kinës, Wang Yi/MJK

Për ministrin e Jashtëm izraelit Eli Cohen, Wang tha se konflikti aktual izraelito-palestinez prek të gjithë botën dhe palët ndërluftuese duhet të zgjedhin paqen në vend të luftës. Diskursi diplomatik i Wang është ai që i duhet botës për të rivendosur paqen në rajon. Diskursi është në kontrast të plotë me premtimin e të vetmes superfuqi për ndihmë materiale dhe ushtarake për Izraelin për të ndëshkuar Hamasin, dhe si parazgjedhje të gjithë popullin palestinez në Rripin e Gazës, gjë që do ta zgjaste konfliktin, madje do të rrezikonte ta përhapte atë në të gjithë Lindjen e Mesme.

Ministrit të Jashtëm palestinez Riyad Al-Maliki, Wang i tha se Kina dënon dhe kundërshton fuqishëm të gjitha aktet e dhunës që synojnë civilët dhe shkelin ligjin ndërkombëtar dhe bëri thirrje për një armëpushim të menjëhershëm. Palestina, duke qenë ana më e dobët, ka humbur një numër disproporcionalisht më të madh jetësh dhe ka pësuar shumë më tepër shkatërrim se Izraeli në konfliktin e vazhdueshëm.

Të dyja palëve, Wang u bëri thirrje në emër të njerëzimit që të pushojnë zjarrin, duke u kujtuar atyre se parandalimi i situatës nga përkeqësimi i mëtejshëm është një domosdoshmëri duke pasur parasysh krizën humanitare që tashmë është shfaqur.

Konflikti nuk është se cila palë është më e fortë. Bëhet fjalë për parandalimin e humbjeve të mëtejshme të jetëve dhe shkatërrimit material në Gaza, duke bindur të dy palët të shpallin një armëpushim të menjëhershëm. Bëhet fjalë për rivendosjen e paqes së qëndrueshme.

CFP

Në vitin 2009, pas marrjes së çmimit të Jerusalemit në një nga qytetet më të shenjta për hebrenjtë, të krishterët dhe myslimanët, shkrimtari japonez Haruki Murakami tha shprehjen e famshme: "Midis një muri të lartë e të fortë dhe një veze që thyhet kundër tij, unë përkrah vezën "

Murakami është një shkrimtar i ndërgjegjes. Por një vezë që thyhet kundër një muri nuk do ta zgjidhë konfliktin. Përkundrazi, mund të zgjidhet duke i dhënë fund urrejtjes mes dy palëve, në mënyrë që veza të mbijetojë dhe muri të lihet në paqe. Komuniteti ndërkombëtar nuk duhet të lejojë që konflikti Izrael-Palestinë të vazhdojë më tej.

E vetmja mënyrë e mundshme për ta zgjidhur atë është zbatimi i zgjidhjes me dy shtete dhe garantimi i të drejtës së popullit palestinez për ekzistencë dhe shtetësi.

CFP

CFP

Komuniteti ndërkombëtar ka një rol për të luajtur në proces, prandaj Wang tha se Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara duhet të mbajë përgjegjësinë e tij dhe komuniteti ndërkombëtar nuk duhet të lejojë vendet jashtë rajonit, veçanërisht fuqitë e mëdha, të hedhin benzinë në zjarr dhe në vend të kësaj kërkojuni atyre të luajnë një rol konstruktiv në de-përshkallëzimin e krizës.

Kina nuk mban anën e asnjerës palë. Ajo është për paqen. Është koha që të gjitha vendet e tjera të bëjnë të njëjtën gjë.