Sondazhi: Kompanitë gjermane nuk japin shenja të rimëkëmbjes ekonomike
2023-10-29 15:45:55

Gjermania (Foto Echobot)

Gjermania (Foto Echobot)

Më shumë se një në tre kompani gjermane pret që biznesi të përkeqësohet, nga 23 për qind në pranverë, sipas një sondazhi të publikuar nga Shoqata e Dhomave Gjermane të Industrisë dhe Tregtisë (DIHK), cituar nga “Xinhua”.

Nga 24,000 kompani nga pothuajse të gjithë sektorët dhe rajonet në Gjermani që u anketuan, vetëm 13 për qind prisnin një përmirësim gjatë 12 muajve të ardhshëm. Në përgjithësi, pritshmëritë e biznesit ranë ndjeshëm nga minus 5 pikë në minus 22 pikë.

"Deri tani, ne nuk shohim asnjë shenjë të një rritjeje të qëndrueshme, përkundrazi",- tha drejtori Menaxhues i DIHK, Martin Ëansleben.

Edhe pse 30 për qind e të anketuarve e vlerësuan biznesin e tyre aktual ende si "të mirë", pjesa e kompanive në Gjermani që vlerësojnë situatën e tyre si "të varfër" u rrit me 6 pikë përqindjeje në 21 për qind, zbuloi sondazhi. Çmimet e energjisë dhe lëndëve të para ishin rreziqet më të zakonshme të biznesit për kompanitë gjermane, të ndjekura nga mungesa e punëtorëve të kualifikuar, kërkesa e dobët e brendshme dhe rritja e kostove të punës.

Në funksion të perspektivës së përgjithshme të zymtë, DIHK pret që prodhimi ekonomik të bjerë me 0.5 për qind këtë vit. Për vitin e ardhshëm, shoqata pret që ekonomia më e madhe e Evropës të ngecë.

"Ne po dalim nga kriza më ngadalë sesa pritej në një mjedis të vështirë gjeopolitik",- tha ministri i Gjermanisë për Çështjet Ekonomike dhe Veprimin Klimatik Robert Habeck në projeksionin e vjeshtës në mes të tetorit. Megjithatë, qeveria pret rritje ekonomike prej 1.3 për qind në vitin 2024. (Irma)