Për ekspertin malajzian, nisma “Një brez, një rrugë” paralajmëron një fazë të re të bashkëpunimit ndërkombëtar
2023-10-25 16:50:25

Forumi i tretë “Një Brez, një Rrugë” për Bashkëpunim Ndërkombëtar lajmëron një fazë të re të bashkëpunimit ndërkombëtar me karakteristika të qëndrueshme të emetimeve të ulëta të karbonit, deklaroi Ong Tee Keat, president i Grupit të Nismës “Një brez, një rrugë” për Azi-Paqësorin.


“Zhvillimi i infrastrukturës është afatgjatë, por i nënshtrohet një standardi më të lartë të qëndrueshmërisë. Më shumë projekte të qëndrueshme, të vogla por të bukura, janë të fokusuara mirë, për të sjellë një shtysë të re për të riformuar stilin e jetës dhe mirëqenien e njerëzimit në të gjithë globin”,- tha Ong gjatë një interviste për “Xinhua”, pasi mori pjesë në forumin në Pekin.

foto: VCG

foto: VCG

Sipas tij, lidhja e njerëzve përmes mësimit të ndërsjellë kulturor dhe ndërveprimit po fiton rëndësi në rrugën e saj përpara.


Ong është ish-nënkryetar i Dhomës së Ulët të Parlamentit të Malajzisë ish-ministër i Transportit dhe ish-president i Shoqatës Kineze në Malajzi.


Duke folur për tiparet e “Një brez, një rrugë”, ai vuri në dukje se është një përpjekje gjithëpërfshirëse e lidhjes e ndërtuar mbi parimet e konsultimit të gjerë, kontributit të përbashkët dhe përfitimeve të përbashkëta.


“Projektet synojnë përmbushjen e kërkesave të zhvillimit në vendet pritëse. Përveç kësaj, nuk ka asnjë parakusht për të hyrë në “Një brez, një rrugë””,- tha Ong, duke shtuar se si një e mirë publike e ofruar nga kinezët, përhapja e “Një brez, një rrugë” mund ta bëjë Kinën të këndshme për vendet pritëse, pasi nisma nuk është krijuar për të antagonizuar asnjë vend specifik për qëllime gjeopolitike.


Ai tha se “Një brez, një rrugë” i jep përparësi lidhjes në shtrirjen e saj, veçanërisht lidhjen fizike përmes zhvillimit të infrastrukturës. “Shpenzimet e mëdha kapitale dhe shtrirja e ndërtimeve kanë kompensuar në mënyrë të konsiderueshme hendekun ekzistues financiar të infrastrukturës”,- shpjegoi Ong.

foto: VCG

foto: VCG

Brezi Ekonomik i Rrugës së Mëndafshit dhe Nisma e Rrugës Detare të Mëndafshit të shekullit të 21-të, e propozuar nga Kina në vitin 2013, synojnë të ndërtojnë një infrastrukturë dhe rrjet tregtar që shtrihet në të gjithë globin, duke lidhur Azinë me Evropën dhe Afrikën përgjatë Rrugës së lashtë të Mëndafshit dhe më gjerë.


“Një rast i tillë është Hekurudha Kinë-Laos, e cila e ka transformuar Laosin nga një shtet anëtar i ASEAN-it pa dalje në det në një vend që lidhet me të përmes tokës. Lidhja infrastrukturore ka riformuar të gjithë peizazhin logjistik të gadishullit ASEAN, duke hapur rrugën për realizimin përfundimtar të Sistemit Hekurudhor Panaziatik”,- tha Ong.


Paralelisht me këtë, ai tha se lidhja fizike ka qenë gjithashtu instrumentale në ribalancimin e pabarazisë ekonomike në të gjithë rajonin. Lidhja hekurudhore e Bregut Lindor (ECRL), e cila tani është duke u zhvilluar në Malajzi, ilustron më së miri argumentin.

foto: VCG

foto: VCG

foto: VCG

Projekti dikur i ndërprerë, i planifikuar të përfundojë deri në fund të vitit 2027, është i gatshëm t'i japë një perspektivë të re jete situatës ekonomike në shtetet e bregdetit lindor të gadishullit të Malajzisë me lidhjen logjistike me bregun perëndimor më të zhvilluar.


Duke folur për zhvillimin e ardhshëm të “Një brez, një rrugë”, ai besoi se nisma është e pozicionuar mirë për të nisur një fazë të re të zhvillimit me cilësi të lartë, kryesisht në sektorët e ekonomisë digjitale dhe të gjelbër.


Më shumë projekte, të vogla por të bukura, ka të ngjarë të karakterizojnë terrenin e “Një brez, një rrugë”, me nisjen e dekadës së dytë të nismës.


Të gjitha këto do të kontribuojnë në transformimin e stilit të jetesës së shumë shoqërive në interes të njerëzimit, tha ai. Ong theksoi rëndësinë e ndarjes së më shumë historive të “Një brez, një rrugë” që mund të prekin zemrat dhe mendjet e njerëzve jashtë Kinës dhe nevojën për ndërtimin e kapaciteteve përmes bashkëpunimit teknologjik në ndjekjen e ekonomive digjitale dhe të gjelbra.


“Duke pasur parasysh se partnerët e “Një brez, një rrugë” nga Jugu Global në zhvillim kanë nevojë të madhe për inovacion të brendshëm, por janë kryesisht të izoluar nga mungesa e fondeve dhe njohurive të pamjaftueshme të teknologjisë, fuqizimi teknologjik i Kinës përmes bashkëpunimit bën një zgjedhje ideale për të mbushur boshllëkun”, deklaroi eksperti malajzian.