Leopardët e dëborës janë parë në Tibet
2023-10-24 15:06:48

Foto nga Xinhua

Imazhet e tre leopardëve të dëborës janë kapur nga një kamera me rreze infra të kuqe në Lhasa, kryeqendra e Rajonit Autonom të Tibetit, në jugperëndim të Kinës, njofton “Xinhua”.

Një leopard dëbore nënë dhe dy këlyshët e saj u panë në Luginën Nainang, një zonë malore në rrethin Doilungdeqen, e cila është më shumë se 5700 metra mbi nivelin e detit.

Pesë kamera të tjera infra të kuqe të vendosura në zonë kanë regjistruar gjithashtu aktivitetin e leopardit të borës këtë vit.

“Kjo është hera e parë që imazhet e maces gjigante që mban këlyshë janë regjistruar në Lhasan urbane, duke treguar se vendi po bëhet një habitat i qëndrueshëm për leopardët e borës dhe po sheh një ekosistem të përmirësuar”,- bëri të ditur Qendra për Mbrojtjen Ekologjike dhe Kulturore Nainang në Tibet.

Monitorimi i kafshëve të egra në Luginën Nainang ka vazhduar që nga viti 2021, me imazhin e parë të leopardit të dëborës të kapur në mars 2022.

Studiuesit thanë se aktualisht ka të paktën shtatë leopardë bore në luginë.

Leopardët e borës janë nën mbrojtjen më të lartë të nivelit kombëtar të Kinës dhe renditen si të pambrojtur nga Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës. (Fatosi)