Shkencëtarët kinezë projektojnë mjetin e inteligjencës artificiale për të përshpejtuar zbulimin e barnave
2023-10-24 14:19:10

Foto nga VCG

Një ekip shkencëtarësh kinezë propozoi një mjet të ri të inteligjencës artificiale që mund të ndihmojë në përshpejtimin e ndjeshëm të procesit të zbulimit të barnave, njofton “Xinhua”.

Studiuesit nga Instituti “Materia Medica” i Shangait, nën Akademinë Kineze të Shkencave, përshkruan efikasitetin e “PBCNet”, në një studim të botuar në revistën “Nature Computational Science”.

Mjetet e inteligjencës artificiale janë përdorur gjerësisht për gjuetinë e kimikateve që potencialisht mund të përkthehen në drogë, por efikasiteti i tyre vazhdon të jetë një sfidë.

“PBCNet” është krijuar për të krahasuar lidhjes midis molekulave ose joneve që lidhen me molekula më të mëdha, sipas studimit.

Një eksperiment i bazuar në simulim tregoi se PBCNet-i i optimizuar mund të përshpejtojë optimizimin e strukturës me 473 për qind dhe të kursejë burimet kompjuterike me një mesatare prej 30 për qind.

Ekipi krijoi gjithashtu një shërbim në internet me burim të hapur me një ndërfaqe grafike të lehtë, për t'u përdorur për lehtësinë e përdoruesve.

Mjeti mund të përdoret në “pbcnet.alphama.com.cn”. (Fatosi)