Popullsia e kafshëve të egra vazhdon të rritet
2023-10-23 11:12:12

Këtë vit, 200 aligatorë kinezë që u edukuan dhe u rritën në Rezervatin Natyror Kombëtar të Aligatorëve Kinezë në  Anhui në provincën Anhui u lëshuan në natyrë. Lëshimi ka rritur numrin e kafshëve që jetojnë në natyrë në këtë provincë në më shumë se 1600.

Aligatori kinez është një specie unike, e rrallë që gjendet vetëm në Kinë. Ai është klasifikuar si një kafshë e egër e klasit të parë e mbrojtur nga shteti.

Për të zgjeruar popullsinë e aligatorëve të egër dhe për të ndryshuar statusin e tij "të rrezikuar në mënyrë kritike", Projekti Kinez i Ruajtjes dhe Rikthimit të aligatorëve u miratua nga Zyra Kombëtare e Pyjeve në nëntor 2001. Është një nga 15 projektet kryesore të shpëtimit për kafshët dhe bimët e egra në vend. Nga viti 2003 deri në vitin 2018, Anhui kreu 14 programe eksperimentale të rifutjes, duke lëshuar 108 aligatorë kinezë të edukuar artificialisht në natyrë.

foto: ChinaDaily

foto: ChinaDaily

Në vitin 2019, u lançua një plan i shkallëzuar rifutjeje për të lëshuar 1500 aligatorë gjatë një periudhe pesëvjeçare, bazuar në një përmbledhje sistematike të sprovave të mëparshme eksperimentale të rifutjes.

Nga viti 2019 deri në vitin e kaluar, u liruan 1300 aligatorë të edukuar artificialisht. Sipas të dhënave nga sondazhet e fundit në terren, numri i aligatorëve kinezë në natyrë është ende në rritje, diapazoni i shpërndarjes së tyre po zgjerohet dhe struktura e tyre e popullsisë është më e balancuar. Shumica e të liruarve janë përshtatur me mjedisin e egër dhe janë riprodhuar natyrshëm.

Vitin e kaluar, një studim në terren i kryer para se të lëshohej grupi i atij viti gjeti 698 aligatorë kinezë, ndërsa u zbuluan 26 fole me 602 vezë, duke rezultuar në daljen e 372 të miturve.

Sipas të dhënave nga sondazhi më i fundit i këtij viti, numri i aligatorëve kinezë në natyrë ishte afërsisht 1200 deri në maj. Në gusht, pas lëshimit të serisë së këtij viti, numri u vlerësua të ishte 1,400.

foto: VCG

foto: VCG

Rezervati në Anhui është shtëpia e më shumë se 10,000 kafshëve. Anëtarët e stafit sigurojnë që ata të marrin ushqim të mjaftueshëm, të kenë një zonë të rehatshme jetese dhe një mjedis të sigurt për të riprodhuar.

Pas dekadash përpjekjesh, numri i këtyre kafshëve nuk është më i vogël. Riprodhimi nuk është më një problem, por mjedisit të egër do t'i duhen ende vite për t'u rikuperuar plotësisht në drejtim të zonave të tilla si zinxhiri ushqimor, si dhe ekosistemi i bimëve dhe kafshëve shoqëruese," tha Zhou Yongkang, një studiues  pranë administrates së rezervatit .

Objekti u krijua në vitin 1982 dhe u modernizua në një rezervë kombëtare në vitin 1986 pasi u rrit ndërgjegjësimi për mbrojtjen e aligatorëve. Në rezervat  ka shtatë lloje kryesore kombëtare bimore të mbrojtura, duke përfshirë pemë të tilla si selvi dhe xhinko  si dhe 30 lloje kombëtare të kafshëve të mbrojtura, duke përfshirë aligatorët kinezë, leopardët dhe dreri.

He Shaowei, drejtori i administratës, tha se lëshimi i aligatorëve në natyrë është një masë e rëndësishme për të rigjallëruar popullsinë e egër.

foto: VCG

foto: VCG

Ai shpjegoi se për të siguruar efektivitetin e programit të rifutjes, ekspertët ndërmarrin një sërë masash përgatitore, duke përfshirë studimet e burimeve, restaurimin e ekosistemit dhe përzgjedhjen e çifteve të shumimit.

Sondazhet në terren mund të vlerësojnë popullsinë dhe habitatin e aligatorëve në natyrë, të përcaktojnë shkencërisht vendet më të mira të lëshimit dhe numrin që do të lëshohet.

Ndërkohë, masat e restaurimit të ekosistemit kanë parë futjen e bimëve ujore dhe lëshimin, duke ushqyer kështu zinxhirin ushqimor për aligatorët kinezë dhe duke krijuar një habitat të egër më të përshtatshëm.

Për më tepër, përzgjedhja shkencore e çifteve përfshin përdorimin e analizës së ADN-së për të zgjedhur aligatorë të shëndetshëm, gjenetikisht të ndryshëm dhe të balancuar nga gjinia për lëshim.

Përveç kësaj, studiuesit implantojnë mikroçipe identifikimi në të gjithë aligatorët që lëshohen dhe disa prej tyre janë të pajisur edhe me pajisje gjurmimi satelitor.

Më vonë, një kombinim i metodave manuale dhe inteligjente përdoret për gjurmimin, monitorimin dhe kërkimin e metodave të mbrojtjes.