Shkencëtarët kinezë zhvillojnë material ndërtimi me karbon të ulët të frymëzuar nga krimbat
2023-10-23 14:51:58

(Foto nga nLCBMs/G)

Duke marrë frymëzim nga krimbat detarë, shkencëtarët kinezë kanë zhvilluar një material të ri ndërtimi me pak karbon, duke ofruar mundësi të reja për të kursyer energji dhe emetim në ndërtim, njofton “CGTN”.

Studiuesit nga Instituti Teknik i Fizikës dhe Kimisë (TIPC) nën Akademinë Kineze të Shkencave (CAS), e publikuan kërkimin e tyre në revistën “Matter”.

Sipas studimit, materiali i ndërtimit është i gjithanshëm, duke qenë i aplikueshëm për drithëra të ndryshëm, si rëra e shkretëtirës, rëra e detit, skorje betoni, thëngjill dhe mbetje minerale. Ai gjithashtu posedon performancë të mirë mekanike, riciklueshmëri unike, një veti kundër motit dhe shkallëzim.

Studiuesit vunë re se një lloj i veçantë i krimbit detar, i quajtur krimbi i kështjellës së rërës, ka një qasje unike për ndërtimin e foleve. Ata mund të lidhin kokrrat e rërës ose copat e guaskës së bashku duke përdorur një ngjitës të sekretuar të brendshëm, duke krijuar shtëpi të quajtura kështjella ranore koloniale.

Në këtë rast, studiuesit zhvilluan një material të ri ndërtimi, duke përdorur një ngjitës me bazë natyrale të frymëzuar nga krimbat. Materiali i ri mund të prodhohet në temperatura të ulëta dhe presione atmosferike.

“Materialet tradicionale të ndërtimit me bazë çimento konsumojnë shumë energji në procesin e prodhimit dhe në të njëjtën kohë gjenerojnë shumë emetime karboni, kështu që zhvillimi i materialeve të reja ndërtimi me pak karbon është i një rëndësie të madhe”,- tha Wang Shutao, autori kryesor i studimit dhe një studiues në TIPC. (Fatosi)