Studimi: Goditja në tru shfaqet ndryshe te femrat dhe te meshkujt
2023-10-22 13:20:21

Foto nga VCG

Njohja e shpejtë e shenjave të goditjes në tru është një nga mënyrat më të mira për të shpëtuar një jetë, thonë ekspertët.

“BE-FAST” është kujtesa kryesore për identifikimin e një goditjeje në tru. Ai nënkupton humbjen e ekuilibrit, ndryshimet e shikimit, rënien e fytyrës, dobësinë e krahut, vështirësinë në të folur dhe kohën për të telefonuar urgjencën, shkruan “Panorama”.

“Truri është shumë i ndjeshëm ndaj lëndimeve”,- tha dr. Eliza Miller, neurologe në Qendrën Mjekësore Irving të Universitetit të New York – Presbyterian / Columbia.

Truri i njeriut strehon 86 miliardë neurone. Për çdo minutë që kalon, një person që ka një goditje në tru humbet 1.9 milionë prej tyre, sipas një studimi nga Shoqata Amerikane e Zemrës.

Sipas dr. Hera Kamdar, asistent profesor i neurologjisë në Qendrën Mjekësore Wexner të Universitetit Shtetëror të Ohajos, një numër në rritje i kërkimeve tani po tregon se gratë shpesh paraqiten me simptoma atipike që janë më delikate dhe të paqarta.

Goditja në tru është shkaku i pestë kryesor i vdekjes tek gratë, sipas Qendrave të SHBA-së për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve dhe Kamdar beson se simptomat e pazakonta dhe të anashkaluara janë një kontribues në shkallën e lartë të vdekshmërisë. Mësimi i shenjave mund të jetë ndryshimi midis rikuperimit të plotë dhe skenarëve të rastit më të keq: paaftësia e përhershme apo edhe vdekja.

Sipas Kamdar, disa shenja më pak të dukshme të goditjes në tru që shihen tek gratë përfshijnë dhimbje koke të forta, dobësi të përgjithshme, lodhje të përgjithshme, gulçim dhe dhimbje gjoksi, të vjella, mjegull në tru dhe lemzë.

Ai thotë se këto simptoma shfaqen papritur, mund të ngatërrohen për një çështje tjetër shëndetësore dhe mund të mos shfaqen vetëm në njërën anë të trupit (dobësia e muskujve të njëanshëm është e zakonshme tek njerëzit që përjetojnë një goditje në tru). Për më tepër, këto simptoma nuk do të përmirësohen me kalimin e kohës.

Shkencëtarët kanë dalë me disa teori se pse burrat dhe gratë e përjetojnë ndryshe goditjen në tru, pasi gjithçka ka të bëjë me hormonet.

Shkalla e rikuperimit nga goditja në tru varet nga sa shpejt një person kërkon ndihmë për veten ose për një person tjetër.  (Irma)