Konstelacioni satelitor kinez kap imazhe me precizion të lartë
2023-10-19 11:31:47

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Një plejadë kineze e satelitëve me sensorë në distancë ka marrë me sukses të dhëna të hartës së terrenit me precizion të lartë, duke përdorur teknologjinë e radarit me hapje sintetike interferometrike (InSAR), shkruan “Xinhua”.

Zbulimi u bë publik të martën në një njoftim për shtyp nga Instituti i Kërkimeve të Informacionit të Hapësirës Ajrore (AIR) nën Akademinë Kineze të Shkencave.

Kina lëshoi në mars PIESAT-1 ose Hongtu-1. Ky konstelacion në orbitë përfshin një satelit primar si bosht qendror dhe tre satelitë ndihmës të vendosur në mënyrë të barabartë që orbitojnë rreth tij. Radarët InSAR të instaluar në satelitë mund të kapin dy imazhe të të njëjtit vend me transmetim të sinjaleve nga sipërfaqja e Tokës në kohë të ndryshme.

Me ndryshimin e imazheve me njëra-tjetrën, ato prodhojnë harta të quajtura interferograme, të cilat zbulojnë zhvendosjen e sipërfaqes së tokës midis dy periudhave kohore.

Krahasuar me InSAR-et tradicionale, një formacion i tillë mund të gjenerojë më shumë vija bazë të ndërhyrjes, duke rritur kështu efikasitetin e hartës. Rezolucioni më i lartë i konstelacionit të projektuar nga AIR është më i vogël se 0.5 metra dhe mund të zgjidhë në mënyrë efektive problemin e rindërtimit të lartësisë me saktësi të lartë të llojeve komplekse të terrenit, siç janë shpatet e pjerrëta dhe shkëmbinjtë.

Konstelacionet e vogla dhe me kosto të ulët satelitore SAR, si PIESAT-1, mund të luajnë një rol të rëndësishëm në monitorimin e fatkeqësive gjeologjike urbane, fatkeqësive nga përmbytjet dhe rrëshqitjeve sipërfaqësore, sipas projektuesve të tij. (Irma)