Zëdhënësi i MPJ-së i përgjigjet pyetjes mbi fjalimin pro Kinës në OKB
2023-10-18 21:02:33

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Të martën, në Komitetin e 3-të të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, Pakistani, në emër të mbi 70 vendeve, mbajti një fjalim të përbashkët, ku shprehet mbështetje për qëndrimin e Kinës në çështjet mbi Xinjiang-un, Hong-Kongun e Tibetin dhe kundërshtim ndaj ndërhyrjes në punët e brendshme me pretekstin e të drejtave të njeriut.

 

Duke iu përgjigur pyetjes përkatëse në një konferencë për shtypin të zhvilluar në Pekin, zëdhënësi i MPJ-së kineze vuri në dukje që në këtë fjalim kundërshtohet politizimi i të drejtave të njeriut dhe përdorimi i standardeve të dyfishta, si edhe ndërhyrja në punët e brendshme të Kinës në emër të të drejtave të njeriut.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Në këtë fjalim është shprehur qartë që të gjitha palët duhet të respektojnë qëllimet dhe parimet e Kartës së OKB-së dhe të drejtën e çdo vendi që të zgjedhë në mënyrë të pavarur rrugën e zhvillimit sipas kushteve të veta kombëtare, duke theksuar që komuniteti ndërkombëtar duhet të forcojë bashkimin e bashkëpunimin, për të nxitur dhe mbrojtur së bashku të drejtat e njeriut.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Shumë vende e mbështetën gjithashtu Kinën nëpërmjet deklaratave individuale ose grupore. Qindra vende kanë shprehur zërin e tyre, duke përkrahur qëndrimin e drejtë të Kinës. Kjo tregon plotësisht që komuniteti ndërkombëtar, veçanërisht vendet në zhvillim, e kundërshtojnë politizimin e çështjes së të drejtave të njeriut dhe që orvatjet e disa vendeve perëndimore nuk kanë mbështetje e do të dështojnë.