Xi: Kina mbështet bashkëndërtimin me cilësi të lartë të “Një brez, një rrugë”
2023-10-18 17:06:20

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Të mërkurën u zhvillua në Pekin ceremonia e hapjes e Forumit të 3-të për Bashkëpunimin Ndërkombëtar “Një brez, një rrugë”. Sekretari i përgjithshëm i Partisë Komuniste të Kinës, kryetari i shtetit dhe kryetari i Komisionit Qendror Ushtarak të Kinës, Xi Jinping, mori pjesë në këtë ceremoni dhe mbajti një fjalim me temën “Ndërtimi i një bote me hapje, përfshirje, ndërlidhje dhe zhvillim të përbashkët”.

 

Në këtë ceremoni, Xi Jinping-u shpalli që Kina do të mbështetë ndërtimin me cilësi të lartë të “Një brez, një rrugë” dhe për këtë qëllim janë përcaktuar tetë veprimet kryesore.

 

Foto nga Xinhua

Foto nga Xinhua

1.

Ndërtimi i rrjetit të ndërlidhjes të “Një brez, një rrugë”

Kina do të përshpejtojë zhvillimin me cilësi të lartë të trenave të mallrave Kinë-Europë, do të marrë pjesë në ndërtimin e Korridorit Trans-Kaspik të Transportit Ndërkombëtar, do të zhvillojë forumin e bashkëpunimit ndërkombëtar lidhur me trenat Kinë-Europë dhe do të formojë me të gjitha palët kanalin e ri logjistik të Euroazisë me transport të drejtpërdrejtë hekurudhor dhe rrugor. Krahas kësaj, do të nxitet aktivisht zhvillimi kompleks i transportit detar dhe do të përshpejtohet ndërtimi i kanaleve të reja tokësore-detare dhe i Rrugës Ajrore të Mëndafshit.

 

2.

Mbështetja për një ekonomi të hapur botërore

Kina do të krijojë zonën pilot të bashkëpunimit të “Tregtisë elektronike në Rrugën e Mëndafshit”, do të nënshkruajë marrëveshje të tregtisë së lirë e të mbrojtjes së investimeve me më shumë vende dhe do të heqë në mënyrë të gjithanshme masat kufizuese ndaj investimeve të huaja në sektorin e prodhimit. Kina do të nxitë hapjen me nivel të lartë të tregtisë së shërbimeve e të investimeve, do të lehtësojë hyrjen e produkteve digjitale e do të thellojë reformat në ndërmarrjet shtetërore, ekonominë digjitale, pronësinë intelektuale dhe prokurimet qeveritare. Krahas kësaj, Kina do të zhvillojë çdo vit Ekspozitën Globale të Tregtisë Digjitale.

Në pesë vjetët e ardhshëm (2024-2028), niveli i import-eksportit të tregtisë së mallrave dhe të shërbimeve pritet të arrijë përkatësisht mbi 32 trilionë dollarë dhe 5 trilionë dollarë.

 

3.

Bashkëpunimi praktik

Kina do të nxitë projektet simbol dhe “projektet e vogla, por të bukura” për jetesën e njerëzve. Banka e Zhvillimit e Kinës dhe Banka e Import-Eksportit e Kinës do të krijojnë secila kanale financimi prej 350 miliardë juanësh dhe Fondi i Rrugës së Mëndafshit do të shtohet me 80 miliardë juanë, me synim që të mbështetet bashkëndërtimi i projekteve të “Një brez, një rrugë”. Në konferencën e sipërmarrësve të zhvilluar gjatë forumit, janë nënshkruar marrëveshje bashkëpunimi me vlerë prej 97.2 miliardë dollarësh. Kina do të zbatojë 1 mijë projekte të vogla ndihme për jetesën e njerëzve. Me “pushishtet Lu Ban” do të nxitet bashkëpunimi në arsim profesional dhe do të forcohet garantimi i sigurisë për projektet dhe punonjësit e “Një brez, një rrugë”.

 

4.

Nxitja e zhvillimit të gjelbër

Kina do të vazhdojë të thellojë bashkëpunimin në infrastrukturën e gjelbër, energjinë e gjelbër dhe komunikacionin e gjelbër, do të shtojë mbështetjen për Aleancën Ndërkombëtare të Zhvillimit të Gjelbër të “Një brez, një rrugë”, do të vazhdojë të zhvillojë Konferencën e Inovacionit të Gjelbër “Një brez, një rrugë” dhe do të formojë mekanizmin e dialogut të sektorit fotovoltaik.

Krahas kësaj, Kina do të zbatojë praktikisht parimin e investimeve të gjelbra të “Një brez, një rrugë” dhe do të zhvillojë trajnim për 100 mijë veta në vendet partnere para vitit 2030.

 

5.

Nxitja e inovacionit teknologjik

Kina do të vazhdojë të zbatojë programin e inovacionit teknologjik “Një brez, një rrugë”, do të zhvillojë konferencën e parë të shkëmbimeve teknologjike të “Një brez, një rrugë”, do të shtojë numrin e laboratorëve të përbashkët me të gjitha palët në 100 në pesë vjetët e ardhshëm dhe do të mbështetë shkencëtarët e rinj të palëve të ndryshme të punojnë për një periudhë afatshkurtër në Kinë. Në këtë forum Kina do të propozojë Nismën e Qeverisjes Globale të Inteligjencës Artificiale dhe do të shprehë gatishmërinë për shtimin e komunikimit e për të nxitur bashkë me palët zhvillimin e rregullt dhe të sigurt të sektorit të inteligjencës artificiale.

 

Foto nga VCG

Foto nga VCG

6.

Mbështetja për shkëmbimet njerëzore

Kina do të zhvillojë Forumin "Liangzhu" për të thelluar dialogun e qytetërimeve me vendet bashkëndërtuese të “Një brez, një rrugë”. Në bazën e krjimit të teatrit ndërkombëtar, festivalit artistik, muzeut, galerisë dhe librarisë të Rrugës së Mëndafshit, do të formohet edhe Aleanca e Qyteteve Turistike e Rrugës së Mëndafshit dhe do të vazhdojë programi i bursave qeveritare kineze “Rruga e Mëndafshit”.

 

7.

Ndërtimi i një rruge të pastër

Kina, bashkë me vendet e tjera partnere, do të publikojë “Arritjet dhe perspektivat e punës antikorrupsion të ‘Një brez, një rrugë’”, do të publikojë “Parimet e larta të ndërtimit të pastër të ‘Një brez, një rrugë’”, do të krijojë sistemin e vlerësimit të ndërmarrjeve dhe do të zhvillojë bashkë me organizatat ndërkombëtare studime dhe trajnim kundër korrupsionit.

 

8.

Përmirësimi i sistemit të bashkëpunimit ndërkombëtar të “Një brez, një rrugë”

Me vendet bashkëndërtuese të “Një brez, një rrugë”, Kina do të shtojë ndërtimin e platformave të bashkëpunimit në energjetikë, tatim-taksa, financë, zhvillimin e gjelbër, pakësimin e fatkeqësive, antikorrupsion, grupet studimore, media dhe kulturë. Kina do të vazhdojë të zhvillojë Forumin  për Bashkëpunimin Ndërkombëtar “Një brez, një rrugë” dhe do të formojë sekretariatin e këtij forumi.