Kina lëshon certifikatën e parë të tipit në botë për eVTOL
2023-10-16 16:31:40

Foto nga EHang

Administrata e Aviacionit Civil të Kinës (CAAC) lëshoi certifikatën e parë të tipit në botë për një mjet ajror pa pilot (UAV) që transportonte pasagjerë, duke regjistruar aftësinë e tij fluturuese nga rregullatorët, njofton “CGTN”.

Certifikata e tipit për EH216-S, një avion elektrik pa pilot me ngritje dhe ulje vertikale (eVTOL), demonstron se dizajni i modelit përputhet plotësisht me standardet e sigurisë dhe kërkesat e vlefshmërisë ajrore të CAAC, dhe se EH216-S është i kualifikuar për të drejtuar pasagjerët dhe kryerjen e operacioneve komerciale të UAV-ve, tha zhvilluesi i saj “Ehang”, një kompani me seli në Guangzhou, udhëheqëse në teknologjinë autonome të mjeteve ajrore.

EVTOL, me përmasa 1.93 metra lartësi dhe 5.73 metra gjerësi, ka një peshë maksimale ngritjeje prej 620 kilogramësh, e cila mund të transportojë dy pasagjerë me bagazh. Me tetë krahë të palosshëm dhe 16 helika, ai mund të udhëtojë deri në 30 kilometra me një shpejtësi deri në 130 kilometra në orë.

EVTOL gjithashtu përmban energji të gjelbër dhe sisteme inteligjente.

Ai mund të karikohet plotësisht në dy orë. Sistemet e shumta të tij inteligjente, duke përfshirë sistemet e kontrollit të fluturimit dhe sistemin e menaxhimit të baterive, si dhe rrjeti wireless me shpejtësi të lartë, mundësojnë përvoja të sigurta dhe të qetë të fluturimit, sipas kompanisë.

Avioni mund të përdoret gjerësisht në fusha të tilla si transporti i pasagjerëve, logjistika ajrore dhe reagimi i urgjencës mjekësore. (Fatosi)