Pse kemi ende nevojë për Marco Polo në shekullin e 21-të
2023-10-16 10:30:33

Udhëtari i famshëm italian i shekullit të 13-të Marco Polo, pas një rruge të mundimshme nga vendlindja e tij Venecia drejt Kinës, konsiderohet si evropiani i parë që la një përshkrim të hollësishëm për këtë vend të largët aziatik. Ndryshe nga Polo, një burrë i lindur në mesjetë kur mbizotëronte injoranca për botën jashtë Evropës, në ditët e sotme njerëzit kanë qasje të lehtë në informacionin për Kinën. Ndaj ata njerëz që janë mjaft të guximshëm për të dalë nga zona e tyre e rehatisë dhe për të parë një botë tjetër mund ta prekin nga afër dhe pa paragjykime Kinën.

Qyteti i Venicesit të Italisë/Agencies

Pse kemi ende nevojë për Marco Polo në shekullin e 21-të

Duhen afërsisht 12 orë për të fluturuar direkt nga Pekini në Romë. Nëse udhëtoni drejt veriut për në Venecia, një udhëtim shtesë tre-orësh hekurudhor do të mjaftonte. Duke shfrytëzuar komoditetin e transportit modern, vështirë se mund të imagjinohet pse mund të quhet një mrekulli, kur Marco Polo përfundoi udhëtimin e tij të mundimshëm transeuroazian nga vendlindja e tij Venecia në Khanbaliq (tani Pekin) në shekullin e 13-të, kur mungesa e transportit ishte pengesa minimale. Më shumë rreziqe do të vinin më pas: moti, ndarjet e mbretërive, pengesat gjuhësore dhe lufta…


Marco Polo kujtohet jo vetëm për udhëtimin e tij të mrekullueshëm, por më shumë si evropiani i parë që la një përshkrim të hollësishëm për Kinën, edhe pse nuk u konsiderua aq i rëndësishëm sa duhej të ishte në kohën kur jetoi. Besohet se Polo-s iu vu  pseudonimi  keqdashës"Marco Milione" pasi u kthye në vendlindjen e tij, sepse njerëzit i konsideronin historitë e tij për Lindjen të mbushura me ekstravagancë.

Disi ka kuptim pse  miqtë e tij venedikas qëndruan indiferentë ndaj tregimeve të tij. Në shekullin e 13-të, krenaria e qytetit venecian ishte në kulmin e saj për aftësinë e saj tregtare detare. Tregtarët venecianë - pjesë e të cilëve ishte familja Polo - morën reputacionin e tyre për dominimin mbi rrugët tregtare detare që lidhnin Evropën dhe Azinë e Vogël.

Kur një venecian i shekullit të 13-të lexoi ose dëgjoi për një qytet të panjohur të quajtur Kinsai që u cilësua si "la citta celeste piu bella e piu splendida del mondo" (qyteti më i bukur dhe më i shkëlqyer në botë), çfarë reagimi do të prisnit përveçse mosbesim apo tallje?

Kinsai është Hangzhou i sotëm dhe ka zënë më shumë faqe në "Udhëtimet e Marco Polo-s" për begatinë, qeverisjen e rregullt dhe suksesin tregtar. Shekuj më vonë, gjërat kanë ndryshuar. Udhëtarët e zakonshëm nuk duhet të kalojnë nëpër të njëjtat  vështirësi si  Marco Polo.

Ndryshe nga Polo, një burrë i lindur në mesjetë kur mbizotëronte injoranca për botën jashtë Evropës, në ditët e sotme njerëzit kanë qasje të lehtë në informacionin për Kinën.

Por edhe në shekullin e 21-të, njerëzit, siç bënë paraardhësit e tyre në Mesjetë, priren të nxjerrin përfundime të përcipta, të cilat shpesh janë keqkuptime për sa i përket gjërave dhe vendeve që ata nuk i kuptojnë plotësisht. Akoma më keq, ky lloj keqkuptimi mund të zmadhohet me ndihmën e raporteve të sajuara në media, fushatave të shpifjeve  apo politikanëve që kërkojnë vëmendje.

Foto e bërë më 1 maj të vitit 2023 shfaq Liqenin e Perëndimit në qytetin lindor të Hangzhou-së, të provincsë Zhejiang/Xinhua

Në këtë epokë ne kemi nevojë për njerëz si Marco Polo më shumë se kurrë më parë. Njerëz që janë mjaft të guximshëm për të dalë nga zona e tyre e rehatisë dhe për të parë një botë tjetër; njerëz të gatshëm të ndajnë atë që kanë parë, dëgjuar dhe ndjerë; njerëz që mund të kapërcejnë paragjykimet dhe të shohin e të thonë të vërtetën.

Për të festuar një trimëri të tillë, guxim dhe mendje të hapur, faqja e internetit China Daily ka lançuar një seri videosh rreth tre italianëve që kanë bërë një rrugë të gjatë për të rizbuluar Kinën moderne. Ata janë një influencer, një artist dhe një sipërmarrës. Ata janë "Marco Polo-t" e shekullit të 21-të. Ndryshe nga Polo i shekullit të 13-të, historia e të cilit nuk u bëri shumë përshtypje bashkëkohësve të tij, por u rizbulua në Epokën e Zbulimeve dhe besohej se kishte frymëzuar eksplorues si Christopher Columbus, udhëtimet e Marco Polo-ve të shekullit të 21-të do të dëgjohen dhe përhapen.

Autor i artikullit Zhao Siyuan