Kina dhe BE-ja bien dakord të krijojnë marrëdhënie të favorshme
2023-10-16 14:26:32

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Kina dhe Bashkimi Evropian janë partnerë pa konflikte thelbësore interesash dhe konsensusi i tyre tejkalon dallimet, deklaroi ministri i Jashtëm kinez, Wang Yi, në një konferencë shtypi pasi bashkëkryesoi Dialogun e 12-të Strategjik të Nivelit të Lartë Kinë-BE me shefin e Punëve të Jashtme të BE-së, Josep Borrell, në Pekin, citon “China Daily”.

Wang tha se ata kanë zhvilluar diskutime të sinqerta, të thella dhe produktive dhe kanë arritur konsensus të gjerë në dialog. Sipas tij, palët ranë dakord të rrisin dialogun dhe bashkëpunimin dhe të kundërshtojnë konfrontimin e bllokut.

Të dyja palët ranë dakord gjithashtu se marrëdhënia Kinë-BE nuk varet nga një palë e tretë dhe as nuk do të lejojë asnjë palë të tretë të ndërhyjë.

Ky vit shënon 20-vjetorin e krijimit të partneritetit strategjik gjithëpërfshirës midis Kinës dhe BE-së. Të dyja palët kanë rifilluar kontaktet në nivele të ndryshme duke përfshirë takime të nivelit të lartë për bashkëpunimin në zhvillimin e gjelbër, ekonominë digjitale dhe tregtinë.

Dy kryediplomatët ranë dakord të bëjnë përgatitjet për takimin e liderëve midis Kinës dhe BE-së të planifikuar përpara fundit të vitit dhe të rifillojnë plotësisht shkëmbimet ballë për ballë në të gjitha nivelet.

Kina dhe BE ranë dakord të qëndrojnë të hapura ndaj njëra-tjetrës dhe të ruajnë stabilitetin e zinxhirëve industrialë dhe të furnizimit dhe të promovojnë konkurrencën e ndershme.

Borrell tha se BE-ja nuk do t'i mbyllë dyert e saj për Kinën dhe nuk do të përdorë një luftë tregtare. “BE nuk ka ndërmend të frenojë zhvillimin e Kinës”,- tha ai.

Kryediplomati evropian theksoi se BE-ja pret të thellojë bashkëpunimin me Kinën në fusha si ndryshimi i klimës dhe të kërkojë marrëdhënie më të balancuara tregtare.

“Kina dhe BE mund të forcojnë koordinimin dhe bashkëpunimin për të promovuar reformën e Organizatës Botërore të Tregtisë dhe për të parandaluar ndarjen e botës në dy kampe, gjë që është në interes të asnjërës palë”,- tha Borrell. (Fatosi)