10 vjet më vonë, bashkëpunimi në “Një brez, një rrugë” jep rezultate të frytshme
2023-10-13 10:37:16

I udhëhequr nga parimet e konsultimit të gjerë, kontributit të përbashkët dhe përfitimeve të përbashkëta, bashkëpunimi në kuadër të “Një brez, një rrugë” ka mbuluar shumicën e vendeve të botës. Deri në qershor 2023, Kina kishte nënshkruar më shumë se 200 marrëveshje bashkëpunimi në kuadër të nismës “Një brez, një rrugë”  me mbi 150 vende dhe 30 organizata ndërkombëtare në pesë kontinente, me një numër projektesh si dhe programe "të vogla por të bukura" që fokusohen në përmirësimin e jetesës së njerëzve.

foto/VCG

foto/VCG

Ndërsa “Një brez, një rrugë”  shënon 10-vjetorin e saj, veçanërisht me Forumin e tretë “Një brez, një rrugë” për Bashkëpunim Ndërkombëtar të planifikuar për 17 - 18 tetor në Pekin, është e nevojshme një përmbledhje e shkurtër e popullaritetit të nismës dhe e rezultateve solide për t'iu përgjigjur atyre që janë negativë në lidhje me nismën.

Nga viti 2013 deri në vitin 2022, vlera kumulative e tregtisë midis Kinës dhe vendeve partnere të “Një brez, një rrugë”  arriti në 19.1 trilionë dollarë amerikanë, me një normë mesatare vjetore rritjeje prej 6.4 për qind. Investimet kumulative të dyanshme midis Kinës dhe vendeve partnere arritën në 380 miliardë dollarë, duke përfshirë 240 miliardë dollarë nga Kina. Një seri projektesh të rëndësishme, si hekurudha Kinë-Laos, hekurudha e shpejtësisë së lartë Xhakarta-Bandung dhe hekurudha Mombasa-Nairobi, u përfunduan dhe u vunë në punë, duke përmirësuar infrastrukturën e vendeve partnere dhe duke rritur ndjeshëm lidhjen.

Për sa u përket projekteve specifike të bashkëpunimit, xhiroja vjetore e ngarkesave të portit të Pireut në Greqi është rritur në mbi 5 milionë njësi ekuivalente prej njëzet këmbësh. Terminali i kontejnerëve të Pireut tani renditet ndër 40 portet më të mëdha në botë. Para investimit të Kinës, porti i Pireut renditej i 93-ti. Porti Ndërkombëtar Hambantota në Sri Lanka po ecën në mënyrë të qëndrueshme drejt synimit për t'u bërë një qendër në rajon, me xhiron vjetore të ngarkesave me shumicë në rritje në 1.21 milionë tonë. Megjithatë, disa media perëndimore e kanë etiketuar portin Hambantota si një "projekt të dështuar".

foto/VCG

foto/VCG

Për të zgjeruar kanalet dhe platformat për investime dhe financim, Kina ka financuar krijimin e Fondit të Rrugës së Mëndafshit dhe ka krijuar Bankën Aziatike të Investimeve në Infrastrukturë, së bashku me vendet e tjera pjesëmarrëse. Këto shërbejnë si shtesa për institucionet e tjera financiare shumëpalëshe dhe ndihmojnë në kapërcimin e boshllëqeve financiare në përmirësimin e infrastrukturës në vendet në zhvillim.

Nisma “Një brez, një rrugë”, që është e përkushtuar për bashkëpunim të hapur, të gjelbër dhe të pastër, ka krijuar një paradigmë të re për bashkëpunim dhe është bërë platforma më e madhe në botë për bashkëpunim ndërkombëtar dhe një e mirë publike popullore. Nisma ka parë rezultate të dukshme në promovimin e lidhjeve në politikë, infrastrukturë, tregti, financim dhe lidhjeve ndërmjet njerëzve, forcimin e kapaciteteve zhvillimore të vendeve përkatëse, përmirësimin e jetës së njerëzve dhe hapjen e rrugës drejt zhvillimit dhe prosperitetit të përbashkët.

Parimet e bashkëpunimit të lidhura me nismën “Një brez, një rrugë” janë përfshirë në dokumentet e organizatave, duke përfshirë Kombet e Bashkuara dhe G20-n. Banka Botërore ka vlerësuar se deri në vitin 2030, investimet e lidhura me “Një brez, një rrugë”mund të nxjerrin 7.6 milionë njerëz nga varfëria ekstreme dhe 32 milionë nga varfëria e moderuar.


foto/VCG

foto/VCG

Progresi i gjithanshëm në bashkëpunimin “Një brez, një rrugë” njihet ndërkombëtarisht. Nisma ka sjellë përfitime të mëdha për Jugun Global dhe ekonominë globale në dekadën e saj të parë.

Ajo jo vetëm që rriti lidhjen përmes  infrastrukturës dhe zgjeroi potencialet e rritjes, por gjithashtu zgjeroi aksesin e energjisë për të varfrit në mbarë botën, tha Kevin P. Gallagher, drejtor i Qendrës së Politikave të Zhvillimit Global në Universitetin e Bostonit.

Ndërsa përfaqësues nga më shumë se 130 vende dhe mbi 30 organizata ndërkombëtare do të mblidhen në Pekin për të nxitur një moment të ri dhe konsensus në forumin e ardhshëm, nisma “Një brez, një rrugë” do të demonstrojë kreativitet dhe vitalitet më të madh dhe do të hapë mundësi të reja për zhvillim dhe prosperitet të përbashkët ndër vendet pjesëmarrëse në dekadën e dytë.