Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë: Rrezik i kufizuar për furnizimin me naftë
2023-10-13 17:34:00

CFP

CFP

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA) bëri të ditur se konflikti i vazhdueshëm midis Hamasit dhe Izraelit nuk ka pasur një ndikim të drejtpërdrejtë në furnizimin me naftë dhe perspektiva e një rreziku për rrjedhat e furnizimit me naftë mbetet aktualisht e kufizuar.

“Ndërsa perspektiva e një ndikimi në flukset e furnizimit me naftë mbetet aktualisht e kufizuar, grevat kanë nxitur tregtarët të faktorizojnë një prim më të lartë rrezikun gjeopolitik”,- shpjegon IEA në raportin e saj mujor të tregut, përcjell “ATSH”.

Çmimet e naftës u rritën me më shumë se 5% të hënën, përpara se të binin përsëri që nga e marta.

Një fuçi naftë Brent nga Deti i Veriut, për dërgesë në dhjetor, humbi 2.08% në 85.82 dollarë në mbyllje të mërkurën.

Ekuivalenti i tij amerikan, një fuçi Ëest Texas Intermediate (ËTI), për dorëzim në nëntor, ra 2.77% në 83.49 dollarë.

Sipas IEA, një përshkallëzim i mprehtë i rrezikut gjeopolitik në Lindjen e Mesme, një rajon që përfaqëson më shumë se një të tretën e tregtisë globale të naftës nga deti, po ushtron një tendosje në tregje.

Zgjatja e reduktimit vullnetar të prodhimit të naftës nga Arabia Saudite dhe Rusia bëri që çmimet të rriteshin në pothuajse 98 dollarë për fuçi në mes të shtatorit, afër shenjës simbolike 100 dollarë. (Irma)