Psikologu luan një rol jetik në suksesin e industrisë së e-sports
2023-10-11 10:44:39

Jeta e përditshme e Liu Tongyu është e lidhur ngushtë me lojtarët e e-sports. Edhe pse nuk është lojtare, ajo është bërë gjithnjë e më e domosdoshme brenda ekipit. Si një nga të vetmet psikologe të sporteve elektronike me kohë të plotë në vend, 27-vjeçarja shërben në klubin e e-sports “LGDGaming”. Kryerja e bisedave të rregullta dhe e vlerësimeve psikologjike me pjesëtarët e skuadrës, ofrimi i ndërhyrjeve psikologjike, organizimi i seminareve dhe stabilizimi i gjendjes mendore të lojtarëve janë të gjitha pjesë e punës së saj të përditshme.

Foto nga China Daily

Si një profesion shumë i veçantë, Liu beson se zgjedhja e saj e karrierës është një rezultat i natyrshëm. Lindur në Rajonin Autonom të Mongolisë së Brendshme, ajo studioi Psikologjinë e Aplikuar në Universitetin Sportiv të Pekinit dhe ndoqi një master në Psikologjinë e Performancës në Universitetin e Edinburgut në Mbretërinë e Bashkuar.

“Kam mësuar rreth faktorëve që ndikojnë në sportet e nivelit të lartë, metodat e trajnimit të synuar dhe përmirësimit, si dhe kurset se si të përmirësohet performanca e ekipit, aftësitë e stërvitjes dhe kohezioni”,- tha Liu, duke shtuar se ndërthurja e të dy diplomave ishte një nga arsyet pse ajo zgjodhi këtë punë.

“Unë e di rëndësinë e psikologjisë në sportet konkurruese. Ndërsa disa njerëz nuk kanë asnjë koncept për këtë profesion, Pan Fei, menaxheri i përgjithshëm i “LGD”, pajtohet plotësisht me këshillimin psikologjik. Prandaj, unë jam bërë një psikologe e e-sports me kohë të plotë për këtë klub dhe aktualisht jam e vetmja në vend”, shtoi ajo.

Edhe pse Liu filloi të përparonte, nuk ishte një detyrë e thjeshtë. Aftësia për të krijuar besim me ekipin ishte pengesa e saj e parë. “Këshillimi psikologjik mund të keqkuptohet dhe të çojë në rezistencë të fortë kur njerëzit nuk e kuptojnë këtë profesion”,- tha ajo.

Për t'u integruar në këtë grup, Liu bëri shumë përpjekje, si p.sh. pjesëmarrje në stërvitjen e përditshme, rishikimin e lojës së anëtarëve të ekipit gjashtë ditë në javë dhe komunikimin me secilin anëtar të ekipit për 30 minuta çdo javë, për të ndryshuar mendimin e tyre ndaj këshillimit psikologjik. Përveç kësaj, ndryshe nga një këshilltare e përkohshme psikologjike, Liu ndihmonte anëtarët e ekipit për të zgjidhur çështjet në marrëdhëniet romantike dhe ndërpersonale, gjë që çoi në fitimin e besimit të skuadrës.

Liu shpjegoi se lojtarët e e-sports mund të përballen me probleme të ndryshme psikologjike në faza të ndryshme. Për shembull, performanca jonormale gjatë lojës ishte një çështje shumë e zakonshme në mesin e lojtarëve të rinj ose pa përvojë.

“Disa lojtarë mund të vendosin pritshmëri ose qëllime të larta përpara një loje dhe kur loja nuk shkon siç pritej, ata mund të ndërmarrin veprime të gabuara dhe të fajësojnë veten, duke rezultuar në një paraqitje edhe më të keqe”,- tha Liu.

Foto nga China Daily

Prandaj, ajo i udhëzon lojtarët për të vendosur standarde më fleksibël, duke përfshirë ripërcaktimin e suksesit në lojë, zhvillimin e një mentaliteti më fleksibël dhe praktikimin e frymëmarrjes dhe stërvitjes së vëmendjes, gjë që mund t'i ndihmojë ata të përqendrohen më shpejt në lojë dhe të performojnë më mirë.

Ndërkohë, disa lojtarë mbi 25 vjeç janë të prirë për të zhvilluar një gjendje psikologjike të dyshimit për veten, pasi shumë njerëz besojnë se mosha e artë për lojtarët e e-sports është rreth 20 vjeç. Në këtë rast, Liu bën terapi njohëse me ta, duke u treguar atyre për ndikimin e dallimeve individuale në garën konkurruese dhe duke përdorur shkencën dhe teorinë për t'i bërë të ditur se mund të arrijnë kulmin e tyre në moshën mbi 25 vjeç.

Përveç komunikimit dhe punës me gjendjen e tyre psikologjike, Liu luan gjithmonë lojëra me ekipin, si ecja me sy mbyllur për të rritur besimin dhe bashkëpunimin midis anëtarëve të ekipit.

Ajo gjithashtu i motivon ata duke arritur në një gjendje emocionuese përpara garës, për të ndikuar në rezultatet e garave të sporteve elektronike.

Megjithatë, lojtarët nuk janë fokusi i saj i vetëm. Edhe trajnerët kanë nevojë për ndihmë. “Rëndësia e një trajneri në ekip ndonjëherë është edhe më e madhe se ajo e anëtarëve të ekipit. Ky pozicion është shumë i vështirë, kërkon taktikë, analizë, si dhe aftësi për të përballuar situata të pakontrollueshme. Presioni mbi një trajner është gjithmonë i lartë”, shtoi ajo.

Sportet elektronike në Kinë janë zhvilluar me shpejtësi vitet e fundit falë mbështetjes së fortë të politikave dhe përditësimit të teknologjisë digjitale.

Sipas të dhënave të publikuara në Kongresin e Argëtimit Digjital të Kinës të mbajtur në Shangai në korrik, të ardhurat e përgjithshme të industrisë së esports të vendit arritën në 75.993 miliardë juanë (10.34 miliardë dollarë) nga janari në qershor, një rritje prej 11.74 për qind në bazë mujore.

Në Lojërat e 19-a Aziatike, e-sports u bë për herë të parë një disiplinë zyrtare dhe u përfshi në listën kombëtare të medaljeve.

Me më shumë njerëz që përfshihen në sportet elektronike në Kinë, rëndësia e këshilltarëve psikologjikë të esports është bërë e domosdoshme.

Foto nga China Daily

Lojtari Danny (Kyle Sakamaki, SHBA), nga skuadra “Evil Geniuses”, njoftoi shtatorin e kaluar se do të mungonte përkohësisht nga Liga e “Legends Championship Series” për shkak të problemeve psikologjike gjatë periudhës së tij të pikut. Trajneri i klubit të “Top Esports”, Luo Sheng, është larguar përkohësisht nga skuadra për arsye psikologjike. Lojtari korean Jang “Nuguri” Ha-gwon, ish-kampioni i Botës në DWGKIA, gjithashtu vuante nga probleme psikologjike dhe njoftoi tërheqjen e tij nga skena profesionale e “League of Legends” në moshën 23-vjeçare në vitin 2022.

“Kam takuar shumë sportistë kryesorë, duke përfshirë kampionë në Lojërat Olimpike, Kampionatet Botërore dhe Lojërat Aziatike.

Shumë më tepër njerëz kanë tendenca vetëvrasëse sesa e imagjinonim ne, dhe disa prej tyre kanë probleme të shëndetit mendor, si depresioni”,- tha këshilltari psikologjik i e-sports, Liu Jiejie, i cili ka shërbyer në “LNG Esports”.

“Gjatë viteve të mia si këshilltare e e-sports, disa nga lojtarët që kam hasur kanë shkallë të ndryshme të shqetësimit psikologjik”,- shtoi Liu. Në fillim të këtij viti, Liu kreu një kontroll të shëndetit mendor në 45 lojtarë të sporteve elektronike, duke mbuluar ngjarje të shumta të njohura të e-sports. Midis tyre, 17 lojtarë përjetuan stres të konsiderueshëm, 18 kishin simptoma të ankthit të lehtë, 6 kishin ankth të moderuar dhe një kishte një gjendje më të rëndë me një frekuencë të lartë të ideve vetëvrasëse. Liu tha se lojtari me problemin më të rëndë të shëndetit mendor është diagnostikuar me depresion të rëndë nga Qendra e Shëndetit Mendor të Shangait dhe ka pranuar trajtim.

“Edhe pse kampioni për këtë sondazh nuk mund të përfaqësojë plotësisht të gjithë industrinë e sporteve elektronike, unë mendoj se të gjitha klubet e esports duhet t'i kushtojnë më shumë vëmendje çështjeve psikologjike”,- theksoi Liu.