Xinjiang shndërrohet në qendër tregtare ndërkombëtare
2023-10-10 10:51:31

Në 10 vjetorin e nismës kineze “Një brez, një rrugë” rajoni autonom Xinjiang-Ujgur është angazhuar në bashkëpunim ekonomik dhe tregtar me 190 vende dhe rajone të botës.

118 rrugë dypalëshe të transportit rrugor ndërkombëtar janë hapur në Xinjiang, që përbëjnë mbi një të tretën e totalit të Kinës. Rajoni ka krijuar gjithashtu 26 linja ajrore ndërkombëtare, duke arritur në 19 vende.

Kontejnerët shihen në Portin Horgos në rajonin autonom Xinjiang Uygur të Kinës Veriperëndimore, 6 shkurt 2021./Xinhua

Kontejnerët në Portin Horgos në rajonin autonom Xinjiang Uygur të Kinës Veriperëndimore, 6 shkurt 2021./Xinhua

Xinjiang shndërrohet në qendër tregtare ndërkombëtare

Qindra makina mallrash transportohen çdo ditë përmes Portit Horgos, një port gjithëpërfshirës rrugor dhe hekurudhor në rajonin autonom të Xinjiang Uygur, në Kazakistan, Uzbekistan dhe vende dhe rajone të tjera të përfshira në Iniciativën “Një Brez, një Rrugë”.

Gjithsej 134 mijë makina me mall, me një rritje prej 310 për qind nga viti në vit, janë eksportuar përmes portit gjatë shtatë muajve të parë të këtij viti, sipas të dhënave të doganave.

"Xinjiang po transformohet nga një rajon relativisht i mbyllur i brendshëm në një zonë më të hapur," tha Zhang Shijun, zëvendësdrejtor i zyrës së kërkimit dhe reformës së politikave të rajonit autonom, duke shtuar se Xinjiang është angazhuar në bashkëpunim ekonomik dhe tregtar me 190 vende dhe rajone.

Ai tha se 118 rrugë dypalëshe të transportit rrugor ndërkombëtar janë hapur në Xinjiang, që përbëjnë mbi një të tretën e totalit të Kinës. Rajoni ka krijuar gjithashtu 26 linja ajrore ndërkombëtare, duke arritur në 19 vende.

Këtë vit shënohet 10 vjetori i Iniciativës “Një Brez, një Rrugë”.

CFP

Kashgar/CFP

Xinjiang po përpiqet të ndërtojë një "korridor të artë" që lidh Azinë dhe Evropën duke përfituar nga porti tokësor ndërkombëtar Urumqi si një forcë udhëheqëse, e mbështetur nga zonat e zhvillimit ekonomik Kashgar dhe Horgos.

Si një nga projektet kryesore në ndërtimin e zonës bazë të Brezit Ekonomik të Rrugës së Mëndafshit, porti tokësor ndërkombëtar i Urumqit ka përfunduar ndërtimin e disa zonave funksionale, duke përfshirë zonën gjithëpërfshirëse të lidhura Urumqi, qendrën e konsolidimit të trenave të mallrave Kinë-Evropë dhe Urumqi qendër transporti multimodal.

“Duke filluar nga qendra e konsolidimit të Urumqit, trenat që shkojnë në perëndim mund të arrijnë në Kazakistan në dy ditë, në Rusi në tetë ditë dhe në Holandë në 16 ditë”, tha Lu Shan, zëvendësmenaxheri i përgjithshëm i Urumqi International Land Port Co.

Që nga korriku, porti ka lidhur 19 vende përmes rrugëve të trenave të mallrave Kinë-Evropë (Azia Qendrore), duke transportuar më shumë se 200 lloje ngarkesash.

Në shtatë muajt e parë të këtij viti, porti ka përpunuar 772 trena mallrash Kinë-Evropë (Azia Qendrore) dhe 336 trena intermodalë hekurudhor dhe detarë.

Në Kashgar, si tregtia kufitare ashtu edhe ajo e përpunimit kanë përjetuar rritje të konsiderueshme me ndërtimin e përshpejtuar të zonës bazë të Brezit Ekonomik të Rrugës së Mëndafshit.

Statistikat e doganave tregojnë se në shtatë muajt e parë të këtij viti, vlera totale e importeve dhe eksporteve në Kashgar arriti në 42 miliardë juanë (5.76 miliardë dollarë), një rritje prej 127 për qind nga viti në vit.

CFP

Xinjiang/CFP

"Duke shfrytëzuar modelin e 'zhdoganimit të integruar' dhe zhdoganimin e koordinuar të rezervimit paraprak, efikasiteti i fluksit të biznesit është përmirësuar shumë," tha Nurjamal Halip, një zyrtar në doganën Kashgar.

Zona e bashkuar gjithëpërfshirëse e Kashgarit, si një pjesë e rëndësishme e zonës së zhvillimit ekonomik të Kashgarit, gëzon politika të ndryshme preferenciale, duke tërhequr ndërmarrjet që të zhvillohen dhe të lulëzojnë atje.

Më 15 shtator, ekspozita dhe qendra tregtare e tregtisë elektronike ndërkufitare Kashgar, zona më e madhe e vetme e ndërtesave për tregtinë elektronike ndërkufitare në Xinjiang, u hap në zonë. Ajo paraqet produkte nga Evropa, Amerika, Azia Juglindore dhe rajone të tjera.

Që nga viti 2022, Kashgar ka përshpejtuar ristrukturimin dhe optimizimin industrial, duke u fokusuar në industrinë e energjisë së baterisë së litiumit si një industri kryesore për promovimin e zhvillimit me cilësi të lartë.

"Ne synojmë të krijojmë një mjedis biznesi të klasit të parë dhe të përpiqemi të ndërtojmë "kryeqytetin e baterive të litiumit të Kinës perëndimore", tha Feng Qiang, zëvendësdrejtor i qendrës së shërbimit të zhvillimit të industrisë logjistike të zonës së zhvillimit ekonomik Kashgar.

"Deri në vitin 2025, ne do të përpiqemi të tërheqim më shumë se 60 ndërmarrje të lidhura me bateritë e litiumit me një investim prej mbi 20 miliardë juanë dhe një kapacitet prodhimi vjetor prej mbi 50 gigavat-orë, duke gjeneruar një vlerë prodhimi prej më shumë se 40 miliardë juanë," ai. tha.

Treguesit kryesorë të tregtisë së Xinjiang-ut kanë treguar rritje të shpejtë këtë vit, duke paraqitur një prirje të përgjithshme të qëndrueshme dhe të mirë zhvillimi, tha He Guoqing, zëvendësdrejtor i departamentit të tregtisë në Xinjiang.

CFP

Xinjiang/CFP

Në shtatë muajt e parë, vlera totale e importit dhe eksportit të rajonit arriti në 183 miliardë juanë, me një normë rritjeje prej 59 për qind.

Përveç tetë masave për stabilizimin e zhvillimit të tregtisë së jashtme, Xinjiang po bën më shumë plane për të promovuar zhvillimin e qëndrueshëm dhe cilësor të tregtisë së jashtme, për të ulur koston e importeve dhe eksporteve dhe për të ofruar garanci institucionale për bashkëpunimin dypalësh, tha ai.