Kina zbulon planin e veprimit për zhvillimin e infrastrukturës së energjisë kompjuterike
2023-10-10 16:45:17

CFP

CFP

Autoritetet kineze kanë shpalosur një plan veprimi për zhvillimin me cilësi të lartë të infrastrukturës së energjisë kompjuterike, mes përpjekjeve të vendit për të nxitur ekonominë e tij digjitale, njofton “Xinhua”.

Kina synon të arrijë një fuqi totale llogaritëse prej mbi 300 EFLOPS deri në vitin 2025, sipas planit të publikuar nga gjashtë autoritete, duke përfshirë Ministrinë e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit (MIIT), Ministrinë e Arsimit dhe Bankën Popullore të Kinës.

EFLOPS është një njësi matëse për shpejtësinë e një kompjuteri. Një sistem kompjuterik 1 EFLOPS mund të kryejë 1 kuintilion operacione me pikë lundruese në sekondë.

Në gusht, Ministria e Industrisë dhe Teknologjisë së Informacionit njoftoi se fuqia kompjuterike e Kinës kishte arritur në 197 EFLOPS, duke u renditur e dyta në nivel global.

Kapaciteti i ruajtjes së të dhënave të vendit pritet të kalojë 1800 ekzabajt deri në vitin 2025, sipas planit. (Fatosi)