Konsumi i qëndrueshëm i pushimeve nxjerr në pah vitalitetin premtues ekonomik të Kinës
2023-10-10 11:03:15

Nën diellin e ngrohtë të vjeshtës, vargmale me karvanë devesh dhe turistë shtrihen në pikën piktoreske të pranverës Yueya(Jue ja) në qytetin e Dunhuang, provincën Gansu të Kinës Veriperëndimore.

Sipas statistikave të departamentit komunal të kulturës dhe turizmit, gjatë festës tetëditore që përfundoi të premten, Dunhuang priti 667.700 turistë, duke shënuar një rritje mbi dhjetëfish krahasuar me një vit më parë.

"Përafërsisht 200,000 turistë përjetuan bukurinë e peizazhit veriperëndimor në malin Mingsha dhe në burimin Yueya, një liqen në formën e gjysmëhënës, i rrethuar nga duna gjigante rëre," tha Wang Youxia, zëvendës menaxher i përgjithshëm i Malit Dunhuang Mingsha (Dun huan Minsha) dhe Yueya Spring Tourism Development Co Ltd. .

Festa tetë-ditore, e karakterizuar nga rreshtimi unik i Festivalit të Mesvjeshtës dhe festës së Ditës Kombëtare këtë vit, nxiti një ambient të gjallë festiv. Ajo nxori në pah  entuziazmin e njerëzve për udhëtime, duke  pasqyruar vitalitetin ekonomik të Kinës.

 

foto: VCG

foto: VCG

Grupe  turistësh

 

Një mesatare ditore prej 57.28 milionë udhëtime pasagjerësh janë kryer gjatë festës, duke u rritur 57.1 për qind nga festa e Ditës Kombëtare vitin e kaluar. Nga 29 shtatori deri më 6 tetor, numri i udhëtimeve të pasagjerëve arriti në 458 milionë, tha të shtunën Ministria e Transportit.

Gjatë festës, Pekini priti 11.88 milionë vizitorë, 12.9 për qind më shumë në krahasim me vitin 2019, sipas zyrës  komunale të kulturës dhe turizmit.

Të ardhurat totale të qytetit nga turizmi gjatë kësaj periudhe arritën në 15.57 miliardë juanë (2.16 miliardë dollarë), duke dyfishuar numrin krahasuar me vitin e kaluar dhe duke u rritur 21.9 për qind krahasuar me shifrat e vitit 2019.

Rajoni autonom Xinjiang Uygur i Kinës veriperëndimore ka pritur mbi 15 milionë turistë gjatë festës, një rritje prej 9,61 për qind nga festa e Ditës Kombëtare në 2019. Të ardhurat nga turizmi i rajonit arritën në 20,91 miliardë juanë, një rritje prej 7,86 për qind krahasuar me atë të Festa e Ditës Kombëtare 2019, sipas departamentit rajonal të kulturës dhe turizmit.

Nga 29 shtatori deri në orën 14:00 të 6 tetorit, rajoni autonom i Tibetit të Kinës Jugperëndimore priti 2.85 milionë turistë nga brenda dhe jashtë vendit, me të ardhurat nga turizmi në 1.49 miliardë juanë. Të dy shifrat tejkaluan ato të regjistruara gjatë Festivalit të Mesvjeshtës dhe festës së Ditës Kombëtare në 2019.

 

foto: VCG

foto: VCG

Konsumi me ngrohje

 

Atraksionet e njohura ishin plot lëvizje, distriktet qendrore të biznesit panë shitje në rritje dhe filma të suksesshëm u publikuan gjatë periudhës së pushimeve. Të ardhurat nga turizmi i brendshëm u rritën në 753.43 miliardë juanë dhe të ardhurat e arkës së Kinës gjatë festës kaluan 2.7 miliardë juanë.

Në Pekin, gjithsej 154 teatro pritën 2,017 shfaqje, mesatarisht 252 në ditë, duke tërhequr rreth 550,000 anëtarë të audiencës dhe duke gjeneruar shitje biletash prej 90 milionë juanë.

Vendi piktoreske Wanfenglin në provincën Guizhou të Kinës Jugperëndimore gëzon një popullaritet të jashtëzakonshëm gjatë festës. Li Hualiang, një 37-vjeçar entuziast i maratonës, udhëtoi nga provinca Guangdong e Kinës jugore për të marrë pjesë. "Këtu, ju mund të kënaqeni me shkëlqimin e natyrës dhe ngazëllimin e sportit," tha ai.

Statistikat tregojnë se vendi piktoresk Wanfenglin mirëpriti mbi 239,000 turistë gjatë festës, duke gjeneruar të ardhura kumulative që tejkalojnë 50 milionë juanë.

 

foto: VCG

foto: VCG

Përveç pikave kryesore piktoreske, dyqanet pa taksa në provincën ishullore Hainan të Kinës Jugore gjithashtu përfituan nga zbavitja e turizmit. Kryeqyteti, Haikou, regjistroi shitje totale pa doganë në det të hapur prej 1.33 miliardë juanë gjatë festës tetë-ditore, 117 për qind më shumë nga viti në vit, tha Dogana Haikou. Numri i klientëve pa doganë arriti në 170,000, një rritje prej 143 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2022.

"Konsumimi i udhëtimeve për pushime është rimëkëmbur ndjeshëm, duke demonstruar qëndrueshmërinë e fortë të rritjes së ekonomisë kineze dhe perspektivat e saj premtuese të zhvillimit," tha Zhao Xijun, profesor finance në Universitetin Renmin të Kinës.