Putini: Bashkëpunimi Rusi-Kinë, "faktor stabilizues" në çështjet globale
2023-10-06 15:13:36

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Presidenti rus Vladimir Putin u shpreh të enjten se nisma “Një brez, një rrugë” është "premtuese" dhe se bashkëpunimi Rusi-Kinë është një faktor i rëndësishëm stabilizues në çështjet globale.

Në përgjigje të një pyetjeje nga “Xinhua” në sesionin plenar të Takimit të 20-të Vjetor të Klubit të Diskutimit “Valdai” në Soçi, duke iu referuar rritjes mbresëlënëse ekonomike të Kinës, Putini tha se Kina është "një nga forcat kryesore shtytëse të ekonomisë globale".

Për sa i përket bashkëpunimit dypalësh, Putini theksoi se të dy vendet do të zbatojnë planet e zhvillimit infrastrukturor për ndërtimin e një Euroazie të Madhe, Bashkimin Ekonomik Euroaziatik dhe zhvillimin e "’Një brez, një rrugë’ premtuese".

Kreu i Kremlinit theksoi gjithashtu se të dy vendet nuk po kërkojnë të krijojnë blloqe ushtarake kundër askujt.

Bashkëpunimi ndërmjet Rusisë dhe Kinës është bërë një faktor i rëndësishëm stabilizues në çështjet ndërkombëtare, tha ai.

Në datat 2-5 tetor u zhvillua Takimi i 20-të Vjetor i Klubit të Diskutimit “Valdai”, me temë "Multipolariteti i drejtë: Si të garantohet siguria dhe zhvillimi për të gjithë". Në të morën pjesë rreth 140 specialistë, ligjvënës dhe diplomatë nga mbi 40 vende e rajone.