Italia mendon të ringjallë prodhimin e energjisë bërthamore
2023-10-06 11:43:43

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Më shumë se tre dekada pasi ndaloi prodhimin e energjisë bërthamore, qeveria italiane po mendon për një kthim në burimin e energjisë, të nxitur nga furnizimet e pasigurta të energjisë.

Në fund të shtatorit, qeveria nisi zyrtarisht Platformën Kombëtare për Energjinë e Qëndrueshme Bërthamore, e cila pritet të përcaktojë udhëzime brenda nëntë muajve për rikthimin e mundshëm të vendit në energjinë bërthamore në të ardhmen, shkruan “Xinhua”.

Sipas Renato Gatto, profesor i inxhinierisë dhe teorisë së reaktorëve bërthamorë në Universitetin La Sapienza të Romës, argumentet në favor të prodhimit të energjisë bërthamore në Itali përfshijnë rritjen e efikasitetit dhe prodhimin e më pak mbetjeve bërthamore sesa teknologjitë më të vjetra të përdorura në vend në vitet 1980, së bashku me përmirësimin e sigurisë dhe lehtësinë e lidhjes me rrjetet ekzistuese të energjisë.

Burimi i energjisë nuk do të ofronte një shtesë të shpejtë të përzierjes së energjisë së Italisë. Gatto tha se në skenarin më të mirë, impiantet e reja mund të fillojnë të prodhojnë energji në 10 deri në 15 vjet.

Italia filloi të përdorte energjinë bërthamore në fillim të viteve 1960 dhe deri në vitet 1980 vendi kishte katër reaktorë bërthamorë që punonin. Deri në vitin 1990, dy termocentralet e fundit bërthamore të vendit u mbyllën.

Sipas Ministrit të Mjedisit dhe Sigurisë së Energjisë, Gilberto Pichetto, lëvizjet drejt energjisë bërthamore janë pjesë e një strategjie më të gjerë për të reduktuar emetimet e gazeve serrë. (Irma)