Në këtë edicion të 19-të të Lojrave Aziatike teknologji të ndryshme të ndërthurura me inteligjencën artificiale janë aplikuar
2023-10-04 14:14:42

Lojërat e 19-ta Aziatike që startuan më 23 shtator, në Hangzhou, të provinces kineze Zhejiang, që në ceremoninë e hapjes shfaqën një nivel të lartë teknologjik të paparë deri tani. Pishtarët dixhitalë, të cilët u ndezën për startimin e Lojërave ishin elementi i pare  smart, shoqëruar nga ndriçimi dixhital, i pari i këtij lloji në historinë e Lojërave Aziatike. Këto elementë të teknologjisë të integruar në çdo aspekt të Lojërave Aziatike kanë mahnitur që nga dita e pare e tyre  audiencën globale, duke shfaqur  aftësitë shkencore dhe teknologjike të Kinës.

foto: VCG

foto: VCG

Në këtë edicion të 19-të të Lojrave Aziatike teknologji të ndryshme të ndërthurura me inteligjencën artificiale janë aplikuar në ndërtimin e ambienteve, transportin dhe aspekte të tjera.

Sponsorizimi i shtatë kompanive të teknologjisë së internetit, China Mobile, Alibaba, Alipay, China Telecom, Anheng Information, SenseTime dhe Kuaishou, i ka bërë edhe më të larta atributet e teknologjisë së internetit të këtyre Lojërave Aziatike. Duke përdorur Lojërat Aziatike si një stendë ekspozite, kompanitë e mëdha të internetit përdorin "teknologjinë e zezë" të tyre për të popullarizuar shkencën, por gjithashtu lejon publikun të kuptojë një seri teknologjish nga inteligjenca artificiale tek njerëzit virtualë dixhitalë.

-  Sisteme inteligjente navigimi në mjedise, robotë inteligjentë që vrasin mushkonjat në Fshatin e Lojërave Aziatike, autobusë vetë-drejtues në rrugë... Si qyteti pritës i këtyre Lojërave Aziatike, Hangzhou njihet si "Kryeqyteti i tregtisë elektronike" dhe " Internet City" në rrethin e teknologjisë vendase, AR, vozitje autonome, njerëz virtualë dixhitalë, këto teknologji që janë të njohura për qytetarët e Hangzhou, jo vetëm që treguan pamje të reja me ndihmën e Lojërave Aziatike, duke i bërë të shkëlqejnë, por edhe i bënë të huajt të thonë " e pabesueshme”

- Agence France-Presse komentoi: "Këto lojëra aziatike janë marrë përsipër nga robotët". Kjo sepse ka lloje të ndryshme robotësh si robotë që mund të konkurrojnë me lojtarët e pingpongut dhe robotë ndërtimi.

foto: VCG

foto: VCG

- AI kombinon teknologji të ndryshme si AR dhe 5G. Për shembull, për sa i përket mbulimit 5G në vendet e ceremonisë së hapjes, këto Lojëra Aziatike përdorën teknologjinë "5G+AI" për të arritur përkthimin inteligjent shumëgjuhësh të cloud; një sërë përvojash interaktive AR brenda dhe jashtë stadiumit janë gjithashtu të pandashme nga mbështetja e algoritmeve të inteligjencës artificiale me precizion të lartë.

- Sesioni i ndezjes dixhitale është padyshim pika kulmore e ceremonisë së hapjes. Është raportuar se inxhinierët e Alipay kanë kryer më shumë se 100,000 teste në më shumë se 300 telefona celularë të moshave dhe modeleve të ndryshme, kanë shkruar më shumë se 200,000 rreshta kodi dhe kanë përdorur motorë interaktivë 3D, njerëz dixhitalë të AI, shërbime cloud, blockchain dhe të tjera.

- Ka shumë teknologji të tjera që shkëlqejnë në Lojërat Aziatike Hangzhou, të tilla si 3D me sy të lirë, kupola dixhitale AR, 3D Dual Vivid, "8K AVS3+ Dual Vivid" teknologjia e transmetimit me definicion ultra të lartë, etj.

- Vlen të theksohet se këto Lojëra Aziatike janë të parat “Lojërat aziatike cloud” në histori. Alibaba Cloud ka ndërtuar një grup sistemi për publikimin e rezultateve të ngjarjeve për këto Lojëra Aziatike, duke përdorur kompjuterin cloud për të zëvendësuar qendrën tradicionale të të dhënave (IDC), duke arritur për herë të parë 100% të sistemeve bazë të Lojërave Aziatike në cloud.

-      Përveç kësaj, Lojërat Aziatike Hangzhou janë gjithashtu lojërat e para aziatike që përdorin transmetimin në renë kompjuterike. Krahasuar me transmetimet satelitore, gjerësia e brezit të transmetimit cloud është rritur nga Mbps (milion bit për sekondë) në Gbps (gigabit për sekondë). Në raste ekstreme, mund të zgjerohet edhe në nivelin e TB-së, që është e barabartë me transmetimin e 500 filmave HD në një sekondë.

foto: VCG

foto: VCG

- Qendra e transmetimit drejtpërdrejt në renë kompjuterike të Lojërave Aziatike Hangzhou mbështetet në aftësitë ndër-rajonale të rrjetit cloud për të siguruar që sinjalet e transmetimit të Lojërave Aziatike të transmetohen shpejt dhe në mënyrë të qëndrueshme në qendrat e transmetimit të drejtpërdrejtë të videos Alibaba Cloud në Shangai dhe Pekin, dhe më pas nëpërmjet Alibaba Cloud në vende të tilla si Hong Kong, Singapori dhe Mumbai, Indi. Node, transmetohet në kohë reale për audiencat në Azi dhe madje në mbarë botën.

Nëpërmjet teknologjisë së transmetimit cloud të Alibaba Cloud, Lojërat aktuale Aziatike pritet të transmetojnë deri në 60 kanale sinjalesh me definicion të lartë dhe me definicion ultra të lartë në re, me një kohëzgjatje totale prej më shumë se 5000 orë; dhe rezultatet e lojës në kohë reale mund të merren në vetëm 5 deri në 6 sekonda.