Kina përfundon eksplorimin e parë gjeologjik të shtratit të detit 3000 metra
2023-10-03 14:43:05

Harta e parë e strukturës stratigrafike të thellësisë së ujit në Kinë pritet të kompletohet, pasi sistemi “Haijing”, një pajisje eksplorimi dhe përvetësimi sizmik detar duke përdorur kabllo nëndetëse, po kryen eksplorimin gjeologjik 3000 metra të thellë të shtratit të detit, njofton “CGTN”.

Pas më shumë se një muaji eksplorim, sistemi, i vendosur nga “Haiyang Shiyou 720”, një anije e madhe eksplorimi gjeofizike në ujëra të thella në pronësi të Korporatës Kombëtare të Naftës në det të hapur të Kinës (CNOOC), tani po eksploron bllokun e fundit në zonën 3000 metra të thellë të misionit, gati 500 kilometra në jug të qytetit Zhuhai në provincën Guangdong të Kinës jugore.

Eksplorimi sizmik është mënyra më e drejtpërdrejtë për të gjetur burimet e naftës dhe gazit në thellësitë e mëdha të oqeanit dhe teknologjia e eksplorimit sizmik me kabllo nëndetëse është metoda më e drejtpërdrejtë, me kosto efektive dhe më efikase për zbulimin e strukturës gjeologjike të shtratit të detit.

Sistemi “Haijing”, grupi i parë i pajisjeve nënujore për blerjen e eksplorimit sizmik të bazuar në kabllo, i zhvilluar dhe prodhuar nga Kina, përbëhet nga një sërë sistemesh pajisjesh, duke përfshirë blerjen me kabllo nëndetëse, navigimin e integruar dhe pozicionimin dhe kontrollin.

Gjatë misionit, anija “Haiyang Shiyou 720” vendosi 10 kabllo nëndetëse të sistemit “Haijing”, për të kryer punën e mbledhjes së të dhënave duke mbuluar një sipërfaqe prej 2500 kilometra katrorë përgjatë rrugës së caktuar.

Çdo kabllo është më shumë se 8 kilometra e gjatë, ekuivalente me gjatësinë totale të 80 anijeve “Haiyang Shiyou 720”. (Fatosi)