Liria e fituar mes matematikës dhe fizikës
2023-10-02 11:50:22

"Sado e keqe të duket jeta, gjithmonë ka diçka që mund të bësh dhe të kesh sukses në të." Ky është një varg i famshëm nga "Theory of Everything", një film fitues i Oskarit, i cili portretizon historinë frymëzuese të jetës së matematikanit legjendar Stephen Hawking. Megjithëse Hawking vdiq pesë vjet më parë, shpirti i tij jeton. Ajo mishërohet në historinë personale të Benjamin Lou, një matematikan 20-vjeçar kinezo-amerikan që bashkëjeton me sëmundjen Atrofinë Muskulare Kurrizore (SMA) dhe aktualisht studion në Institutin e Teknologjisë të Massachusetts (MIT) në Shtetet e Bashkuara. Sipas Alan Guth, mbikëqyrësi i Lou në MIT dhe një profesor që dikur ka punuar me vetë Hawking, të dy kanë shumë ngjashmëri.

Liria e fituar mes matematikës dhe fizikës

Benjamin Lou, një matematikan 20-vjeçar kinezo-amerikan që bashkëjeton me sëmundjen Atrofinë Muskulare Kurrizore (SMA) dhe aktualisht studion në Institutin e Teknologjisë të Massachusetts (MIT) në Shtetet e Bashkuara. Le të ndjekim rrëfimin e tij!

Benjamin Lou flet në ceremoninë e çmimeve të Konkursit Global të Matematikës Alibaba 2023 më 16 shtator./China Daily

Benjamin Lou flet në ceremoninë e çmimeve të Konkursit Global të Matematikës Alibaba 2023 më 16 shtator./China Daily

Edhe pse nuk kam bërë kurrë një hap fizik në këtë planet, në kozmosin e pasur dhe të mrekullueshëm të matematikës dhe fizikës fluturoj lart. I diagnostikuar me SMA, unë jam përballur me sfida të mëdha fizike që nga foshnjëria. Kjo gjendje shkatërron qelizat nervore motorike në palcën kurrizore, duke më hequr aftësinë për të ecur, për të ngrënë ose për të përdorur tualetin pa ndihmë. Në dy dekadat e fundit të jetës sime, unë kam pësuar disa operacione të mëdha, duke përfshirë shkrirjen e shtyllës kurrizore. Megjithatë, këto kufizime dhe beteja nuk mund të më pengojnë të arrij lirinë e pakufishme në fushën e matematikës dhe fizikës.

Fillova ta pëlqej matematikën që në fëmijëri dhe u ndesha me llogaritjen kur isha në klasën e katërt. Unë jam gjithmonë i magjepsur nga pyetjet më të mëdha të cilave nuk mund t'u përgjigjem ende. Për shembull: a mund të vërtetojmë ndonjë gjë kuptimplotë në matematikë? Midis sferave të gjera të "grupeve", "masave", "ordinaleve", "kampioneve" e kështu me radhë, pse shfaqet një strukturë koherente, e unifikuar? Pse, duke manipuluar entitete matematikore abstrakte, ne mund të bëjmë parashikime për botën që verifikohen me saktësi të jashtëzakonshme?

Matematika mund të ishte lehtësisht një enigmë e pazgjidhshme, dhe megjithatë, për mrekulli, në mënyrë të pashpjegueshme, njerëzimi ka mundur të zbulojë një mori të vërtetash të thella.

Imagjinata që më ka dhënë matematika ka ndikuar që të arrij disa suksese të dukshme akademike. Deri në klasën e pestë, unë shënova një  përqindje më të mirë në AMC 10, një konkurs që synonte studentët e shkollave të mesme.

Kam fituar një medalje të artë në Kampionatin Botëror të Matematikës në Pekin. Në klasën e 8-të dhe të 9-të, u kualifikova për Olimpiadën e Matematikës në SHBA, duke qenë ndër 250 matematikanët e rinj më të mirë në vend. Së shpejti pasoi një kualifikim i ngjashëm për Olimpiadën e Fizikës në SHBA. Dashuria ime për shkencat matematikore më çoi përfundimisht në MIT, ku ndjek diploma të dyfishta në fizikë dhe matematikë, si dhe në filozofi.

Tani, si matematikan dhe fizikant, e kam të qartë se matematika nuk ka të bëjë thjesht me numra ose ekuacione. Përkundrazi, është vetë gjuha e universit, një simfoni logjike dhe modelesh që qëndron në themel të gjithë realitetit. Eshtë e njëjta gjuhë që më ka lejuar të kapërcej kufizimet fizike të trupit tim. Ndërsa vitet e kanë thurur narrativën e tyre, edhe pse muskujt e mi janë dobësuar, pasioni im për të kuptuar botën vetëm është thelluar. Nëse mund ta kuptoj gjuhën e universit, pse duhet të shqetësohem për kufizimet e mia fizike?

Prandaj, vendosa të kthehem në Pekin për t'iu bashkuar ceremonisë së çmimeve të Konkursit Global të Matematikës Alibaba këtë muaj, pavarësisht shqetësimeve për 30 orë rraskapitëse udhëtimi.

Në këtë skenë globale për entuziastët e matematikës, besoj se jo vetëm pasioni im për matematikën do të njihet, por edhe zëri im do të dëgjohet nga më shumë njerëz.

Do të doja t'u thosha të gjithë atyre që jetojnë me SMA ose sëmundje të ngjashme: Shoqëria mund të presë që ju nuk do të jeni në gjendje të arrini në të njëjtin nivel si ata që janë të aftë, por meloditë më të thella të universit nuk perceptohen nga gjymtyrët tona, por nga shpirti dhe intelekti ynë. Përqendrohuni atje dhe do të shkëlqeni me një ndriçim të pashoq.

Kur ndjekim matematikën, shprehim bindjen se sado e vështirë të duket një problem në fillim, një zgjidhje pret. Shpresoj që të gjithë ne të mund t'i bëjmë jehonë kësaj ndjenje në jetë, duke përballuar çdo sfidë me këmbëngulje, ndjeshmëri dhe kreativitet. Duke luftuar për të krijuar një mjedis dhembshurie dhe këmbënguljeje, së bashku mund të arrijmë ëndrrat tona.