Kina nxit reaktorët e gjeneratës së re të energjisë bërthamore
2023-10-02 19:01:01

China Daily

China Daily

Objektet e prodhimit të energjisë bërthamore të Kinës me teknologji më të sigurt kanë dalë nga linja e prodhimit, me mbi 20 reaktorë të gjeneratës së tretë të energjisë bërthamore aktualisht në gatishmëri, për të gjeneruar më shumë energji të pastër për të fuqizuar rritjen e vendit, shkruan “China Daily”.

Aktualisht, Kina ka mbi 50 njësi operative të reaktorëve bërthamorë. Mes tyre është grupi i gjeneratorëve “Hualong One”, i instaluar në qytetin lindor të Fuqing.

Ky reaktor bërthamor i gjeneratës së tretë të projektuar në vend jo vetëm që ka rritur prodhimin e energjisë elektrike në rrjet, por gjithashtu ka rigjallëruar zinxhirët e industrisë në rrjedhën e sipërme dhe të poshtme.

Përveç përdorimit të ujit ftohës qarkullues me energji të jashtme, reaktorët “Hualong One” të Kinës janë të pajisur me një sistem sigurie të dyfishtë dhe një strukturë mbajtëse me dy shtresa.

“Hualong One” është në gjendje të përballojë kalimin e tajfuneve të të gjitha shkallëve, tërmetet me intensitetin më të lartë dhe ndikimin e avionëve.

Me mbi 60.000 komponentë, më shumë se 88 për qind e të cilave janë të zhvilluara brenda vendit, Kina është vendi i katërt globalisht, pas Shteteve të Bashkuara, Francës dhe Rusisë, që zotëron teknologjinë bazë të gjeneratës së tretë të energjisë bërthamore. (Fatosi)