Kërkohen më shumë përpjekje për të mbrojtur oqeanet e botës
2023-10-02 11:07:08

Paqja, mbrojtja dhe zhvillimi i qëndrueshëm i oqeaneve janë bërë çështje të rëndësishme që ndikojnë në zhvillimin e të drejtave të njeriut në mbarë botën. Në vitin 2021, Këshilli i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut pranoi për herë të parë se një mjedis i pastër, i shëndetshëm dhe i qëndrueshëm është një e drejtë e njeriut. Kjo është motoja e Seminarit Ndërkombëtar të zhvilluar ditët e fundit në Pekin me pjesmarrjen e mbi 150 të ftuarve nga më shumë se 20 vende, duke përfshirë Mbretërinë e Bashkuar, Italinë, Kosta Rikën dhe Brazilin. Ekspertët ndërkombëtarë bënë thirrje për një përpjekje të bashkuar globale për ruajtjen e oqeaneve.

Koralet e restauruara rriten rreth shkëmbinjve nënujorë pranë ishullit Fenjiezhou, provincën Hainan./China Daily

Koralet e restauruara rriten rreth shkëmbinjve nënujorë pranë ishullit Fenjiezhou, provincën Hainan./China Daily

Kërkohen më shumë përpjekje për të mbrojtur oqeanet e botës

Ekspertët ndërkombëtarë, personalitetet dhe të dërguarit në Kinë bënë thirrje për një përpjekje të bashkuar globale për ruajtjen e oqeaneve në një seminar në Pekin të martën. Më shumë se 150 të ftuar nga më shumë se 20 vende, duke përfshirë Mbretërinë e Bashkuar, Italinë, Kosta Rikën dhe Brazilin, morën pjesë në seminarin që u fokusua në mjedisin, zhvillimin dhe mbrojtjen ekologjike të oqeaneve të botës.

Du Zhanyuan, kreu i Grupit Ndërkombëtar të Komunikimeve të Kinës, një nga organizatorët e ngjarjes, tha se paqja, mbrojtja dhe zhvillimi i qëndrueshëm i oqeaneve janë bërë çështje të rëndësishme që ndikojnë në zhvillimin e të drejtave të njeriut në mbarë botën.

"Ne duhet të kujdesemi për oqeanin ashtu siç bëjmë për jetën... Ne duhet të punojmë së bashku për të ndërtuar partneritete për një ekonomi blu dhe të zhvillojmë së bashku burimet detare," tha ai.

Wang Antao, zëvendësdrejtor i Departamentit të Bashkëpunimit Ndërkombëtar në Ministrinë e Burimeve Natyrore, tha se zhvillimi me cilësi të lartë i ekonomisë detare të Kinës ka krijuar mundësi punësimi dhe burime të ardhurash, duke garantuar të drejtën për mbijetesë dhe zhvillim.

CFP

CFP

"Përballë krizave dhe sfidave të mjedisit detar, asnjë vend apo rajon nuk mund të veprojë i vetëm. Ne duhet të ndihmojmë njëri-tjetrin për të siguruar zhvillimin e qëndrueshëm të oqeanit dhe për të promovuar zhvillimin e shëndetshëm të të drejtave globale të njeriut," tha ai.

Alain Wong Yen Cheong, ambasadori i Mauritius në Kinë, pohoi  se mbrojtja e mjedisit detar është jetike për të drejtat e njeriut.

Në vitin 2021, Këshilli i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut pranoi për herë të parë se një mjedis i pastër, i shëndetshëm dhe i qëndrueshëm është një e drejtë e njeriut, tha ai.

Diplomati i lartë tha se në të kaluarën, Mauritius kishte një problem të mbipeshkimit dhe shfrytëzonte popullsinë e tij të bollshme detare. Sot, kombi ishull ka ndaluar të gjitha aktivitetet që përfshijnë nxjerrjen e pakufizuar të burimeve për të mbrojtur mjedisin dhe kështu industria e turizmit në Mauritius mund të bëhet një shtyllë më e madhe ekonomike.

Ai tha se Mauritius zotëron mbi 2.3 milionë kilometra katrorë të territorit detar dhe është thelbësore që njerëzit atje të kujdesen për oqeanet e gjera, të cilat strehojnë burime të bollshme detare. Me mijëra anije që kalojnë këto ujëra, oqeanet po rrezikohen gjithnjë e më shumë. Vendi duhet të gjejë mënyra të reja për të mbrojtur mjedisin detar, shtoi ai.

Marcio Pochmann, president i Institutit Brazilian të Gjeografisë dhe Statistikave, tha se modernizimi i stilit perëndimor, i karakterizuar nga individualizmi dhe konsumizmi, nuk është më i përshtatshëm për nevojat e sotme të zhvillimit global.

"Ne kemi nevojë për një model të ri modernizimi për të përballuar sfidat e sotme. Për sa i përket mbrojtjes së mjedisit detar, modernizimi i stilit kinez mund të ofrojë përvojë të vlefshme për Jugun Global. Brazili shpreson të punojë me Kinën për të eksploruar mbrojtjen e mjedisit detar dhe zhvillimin e qëndrueshëm. "tha ai.

CFP

CFP

Seminari u organizua nga Fondacioni Kinez për Zhvillimin e të Drejtave të Njeriut, Fondacioni i Zhvillimit Oqeanik të Kinës dhe Grupi i Komunikimeve Ndërkombëtare të Kinës.