Zbulohen të dhëna të reja për rrotullimin e vrimës së zezë
2023-10-02 11:22:53

Rrjeti i interferometrisë në 45 institucione globale nga viti 2000 deri në vitin 2022 ka zbuluar përfundimisht provat më të drejtpërdrejta të vëzhgimit të rrotullimit të vrimave të zeza. Në hulumtimin e tyre, ata zbuluan se lëkundjet periodike janë rreth çdo 11 vjet dhe amplituda është rreth 10 gradë. Më shumë se 20 radio teleskopë në mbarë botën kontribuan në hulumtim, ndër të cilët dy  të Akademisë Kineze të Shkencave.

CFP

CFP

Zbulohen të dhëna të reja për rrotullimin e vrimës së zezë

Të dhënat e vëzhgimit nga një ekip ndërkombëtar hulumtues i përbërë nga studiues nga 45 institucione anembanë botës kanë zbuluar se vrima e zezë supermasive në qendër të një prej galaktikave më të mëdha në universin lokal, Messier 87, shfaq lëkundje periodike.

Fenomeni është në përputhje me teorinë e përgjithshme të relativitetit të Albert Ajnshtajnit, i cili parashikon se nëse një vrimë e zezë rrotullohet, ajo do të bëjë që materia përreth të lëvizë përgjatë drejtimit të rrotullimit të vrimës së zezë, një efekt i njohur si "zvarritja e kornizës".

Rezultatet e studimit, të kryera gjatë dy dekadave të fundit, lidhën me sukses dinamikën e vrimës së zezë në qendër të galaktikës M87 me gjendjen e vrimës së zezë supermasive në qendër të galaktikës, duke siguruar prova vëzhguese për ekzistencën. i rrotullimit të vrimës së zezë M87. Një studim në lidhje me hulumtimin u publikua në faqen e internetit të revistës “Nature” të mërkurën e kaluar.

"Ky hulumtim novator tregon rëndësinë e bashkëpunimit ndërkombëtar në zhbllokimin e mistereve të universit. Udhëtimi për të eksploruar vrimat e zeza supermasive misterioze do të vazhdojë në këtë mënyrë," tha Cui Yuzhu, autori i parë i studimit dhe një i doktorature. nga Zhejiang Lab, një lloj i ri institucion kërkimi dhe zhvillimi i udhëhequr nga qeveria provinciale Zhejiang, i mbështetur nga Universiteti Zhejiang dhe Grupi Alibaba.

Vrimat e zeza supermasive në qendër të një galaktike aktive janë disa nga objektet më shkatërruese dhe misterioze në univers. Ato kanë një tërheqje të madhe gravitacionale, duke "gëlltitur" sasi të mëdha të materies përmes disqeve të grumbullimit, ndërsa "pështyjnë" materien mijëra vite dritë larg me shpejtësinë afër asaj të  dritës. Megjithatë, mekanizmi i transferimit të energjisë midis vrimave të zeza supermasive, disqeve të grumbullimit ka mbetur një enigmë për më shumë se një shekull.

Shkencëtarët besonin gjerësisht se mund të ketë një fushë magnetike pranë vrimës së zezë dhe vrima e zezë ka të ngjarë të rrotullohet, duke gjeneruar një fushë elektrike si një përcjellës që pret linjat e fushës magnetike, duke përshpejtuar kështu grimcat e ngarkuara rreth vrimës së zezë, dhe përfundimisht disa nga lënda do të hidhet me energji të madhe. Rrotullimi i vrimave të zeza supermasive është një faktor kyç në këtë hipotezë.

Rrjeti i interferometrisë bazë shumë i gjatë në 45 institucione globalisht nga viti 2000 deri në vitin 2022 përfundimisht gjeti provat më të drejtpërdrejta të vëzhgimit të rrotullimit të vrimave të zeza deri tani. Në hulumtimin e tyre, ata zbuluan se lëkundjet periodike janë rreth çdo 11 vjet dhe amplituda është rreth 10 gradë.

Më shumë se 20 radio teleskopë në mbarë botën kontribuan në hulumtim. Dy teleskopë të Akademisë së Shkencave Kineze - teleskopi 65 metra Tianma i Observatorit Astronomik të Shangait dhe Teleskopi Radio Nanshan 26 metra i Observatorit Astronomik në Xinjiang kanë marrë pjesë në vëzhgim që nga viti 2017 dhe kanë luajtur një rol të rëndësishëm në përmirësimi i ndjeshmërisë dhe rezolucionit këndor të vëzhgimeve.

Zbulimet në vitet e fundit kanë demonstruar avantazhet unike të teknologjisë VLBI me valë milimetrash në eksplorimin e mistereve të universit, tha Shen Zhiqiang, studiues në Observatorin Astronomik të Shangait.

CFP

CFP

Radioteleskopi Shigatse 40 metra i Observatorit Astronomik të Shangait, i cili filloi të ndërtohet kohët e fundit, do të përmirësojë aftësitë e vëzhgimit të imazhit të valëve milimetrike me rezolucion të lartë. Rrafshnalta Qinghai-Tibet, ku ndodhet, është një nga vendet më të përshtatshme për vëzhgime të valëve milimetrike në botë dhe shkencëtarët shpresojnë të nxisin zhvillimin e vëzhgimeve në atë gjatësi vale, tha Shen.