Kompletohet zyrtarisht grupi i teleskopëve diellorë të Kinës
2023-09-30 18:43:50

foto: VCG

foto: VCG

Radioteleskopi Diellor Daocheng, një grup teleskopësh diellorë në Kinën jugperëndimore, kaloi testimin kryesor, duke shënuar përfundimin zyrtar të radioteleskopit më të madh në botë me hapje sintetike, njoftoi Akademia Kineze e Shkencave (CAS), citon “Xinhua”.

Grupi i teleskopëve është një pajisje historike e rrjetit gjithëpërfshirës të monitorimit të bazës tokësore të mjedisit hapësinor të vendit (Projekti Meridian Faza-2) dhe do të sigurojë të dhëna vëzhgimi me cilësi të lartë për fizikën diellore dhe kërkimin e motit hapësinor në Kinë.

Në një zonë të hapur në një lartësi prej 3820 metrash në qarkun Daocheng, provinca Sichuan, 313 antena parabolike me një diametër prej 6 metrash janë të vendosura në mënyrë të barabartë, duke formuar një unazë të madhe me një diametër prej 1 km, që duket si një varg perlash të shtrira në pllajë.

Testimi tregoi se grupi i teleskopit kishte arritur aftësi të vazhdueshme dhe të qëndrueshme të imazhit të radios diellore dhe vëzhgimit të spektrit me një fushë shikimi maksimale prej dhjetë rrezesh diellore dhe të gjithë treguesit teknikë plotësuan ose tejkaluan kërkesat e projektimit.

Rrezja diellore është një njësi e distancës në astronomi e barabartë me rrezen aktuale të Diellit, afërsisht 695,500 km.

Yan Jingye, drejtor i projektit nga CAS, deklaroi se monitorimi me cilësi të lartë dhe parashikimi i motit hapësinor kanë një rëndësi të madhe për funksionimin pa probleme të sistemeve të teknologjisë së lartë si projektet hapësinore dhe komunikimi satelitor.

Sipas Yan, grupi i teleskopit mund të monitorojë shpërthime të ndryshme diellore dhe procesin e stuhive diellore që hyjnë në hapësirën ndëryjore, gjë që ndihmon në parashikimin dhe vlerësimin e ndikimit të aktivitetit diellor në Tokë duke kuptuar mekanizmin e shpërthimeve diellore dhe ligjet e përhapjes së stuhive diellore nga Dielli në Tokë.

Përveç monitorimit të aktiviteteve diellore, grupi i teleskopëve do të kryejë gjithashtu vëzhgime të përbashkëta me infrastrukturën tjetër të madhe kombëtare shkencore dhe teknologjike, duke përfshirë teleskopin FAST (Syri i Qiellit të Kinës) në provincën Guizhou, objekti i radarit të vëzhgimit të hapësirës së thellë të Kinës (China Compound Eye) në komunën Chongqing, dhe “Sanya Inkoherent Scatter Radar” në provincën Hainan. (Irma)