Shkencëtarët i afrohen më shumë zgjidhjes së misterit të antimateries
2023-09-30 18:53:06

Shkencëtarët kanë bërë një zbulim kyç rreth antimateries, një substancë misterioze e cila ishte e bollshme kur u krijua universi. Antimateria është e kundërta e materies, nga e cila janë krijuar yjet dhe planetët.

foto: VCG

foto: VCG

Të dyja u krijuan në sasi të barabarta, megjithëse materia është kudo, e kundërta e saj tani është jashtëzakonisht e vështirë për t'u gjetur. 

Studimi i fundit ka zbuluar se të dy reagojnë ndaj gravitetit në të njëjtën mënyrë.

Për vite me radhë, fizikanët janë përpjekur të zbulojnë dallimet dhe ngjashmëritë e tyre, për të shpjeguar se si u ngrit universi, shkruan “RTSH”.

Zbulimi se antimateria u ngrit në përgjigje të gravitetit, në vend që të binte, do të kishte shpërthyer atë që dimë për fizikën.

Tani ata kanë konfirmuar për herë të parë se atomet e antimateries bien poshtë. Por larg nga të qenit një qorrsokak shkencor, kjo hap dyert për eksperimente dhe teori të reja.

Mënyra se si i përgjigjet gravitetit, mund të mbajë çelësin, sipas dr. Danielle Hodgkinson, anëtare e ekipit kërkimor në Cern në Zvicër, laboratori më i madh në botë i fizikës së grimcave.

Disa teoricienë kanë parashikuar që antimateria mund të bjerë, megjithëse shumica, veçanërisht Albert Einstein në teorinë e tij të përgjithshme të relativitetit më shumë se njëqind vjet më parë, thonë se ajo duhet të sillet njësoj si materia dhe të bjerë poshtë, shkruan “BBC”.

Studiuesit në Cern kanë konfirmuar tani, me shkallën më të madhe të sigurisë, se Ajnshtajni kishte të drejtë. Por vetëm për shkak se antimateria nuk bie, nuk do të thotë se ajo bie me të njëjtin ritëm si materia.

Për hapat e ardhshëm në hulumtim, ekipi po përmirëson eksperimentin e tyre për të parë nëse ka një ndryshim të vogël në shkallën me të cilën bie antimateria. (Irma)