Shpella Shuanghe në Guizhou, zyrtarisht e treta më e gjatë në botë
2023-09-28 16:04:35

Foto nga CFP

Foto nga CFP

Shpella Shuanghe, shpella deri tani më e gjatë e Azisë në provincën Guizhou të Kinës Jugperëndimore, është 409.9 km e gjatë dhe 912 metra e thellë, duke e bërë atë shpellën e tretë më të gjatë në botë, thanë studiuesit. 

Rezultatet e fundit të kërkimit mbi shpellën u publikuan gjatë një konference për shtyp të martën. Ekspedita e shpellave të këtij viti u krye nga instituti provincial i burimeve malore, shoqata provinciale e shpellave dhe mbi 30 studiues dhe eksplorues nga Kina, Franca, Italia dhe Belgjika, shkruan “Xinhua”.

Ekipi i ekspeditës ka zbuluar gjithashtu disa fosile paleontologjike dhe relikte gjeologjike. Studiuesit kanë gjetur deri tani 40 fosile pandash gjigante, më i vjetri që besonte se jetonte të paktën 100.000 vjet më parë dhe më i riu vetëm disa qindra vjet më parë.

Fosilet mund të ndihmojnë për të kuptuar historinë e evolucionit gjenetik të popullsisë dhe evolucionin e madhësisë individuale të pandave gjigante, tha He Wei, drejtuesi i ekipit dhe kreu i institutit provincial të burimeve malore.

Më parë, shpella u vëzhgua për 257.4 km në gjatësi dhe 665 metra në thellësi, bazuar në një hetim shkencor ndërkombëtar të kryer para vitit 2019.

Që nga viti 1988, studiues dhe eksplorues ndërkombëtarë kanë kryer 22 hetime shkencore në shpellë. (Elona)