Kina përkujton përvjetorin e luftës kundër agresionit japonez
2023-09-19 18:00:52

CFP

CFP

Ndërsa sirenat ulërinin të hënën në Shenyang, kryeqendra e provincës Liaoning të Kinës verilindore, këmbësorët qëndruan në heshtje dhe automjetet u binin burive për të përkujtuar 92-vjetorin e incidentit të 18 shtatorit që shënoi fillimin të pushtimit të Kinës nga Japonia, shkruan “Xinhua”.

Që nga viti 1995, Shenyang ka dhënë alarmin e sulmit ajror çdo vit për të përkujtuar incidentin e 18 shtatorit.

Përkujtimi është mbajtur në të gjithë vendin. Shumë qytete të tjera, duke përfshirë Nanjing dhe Chengdu, gjithashtu u binin sirenave në këtë ditë për t'i kujtuar njerëzit të kujtojnë historinë dhe të çmojnë paqen.

Më 18 shtator 1931, trupat japoneze hodhën në erë një pjesë të hekurudhës nën kontrollin e tyre pranë Shenyang dhe akuzuan trupat kineze për sabotim si pretekst për sulmin. Më vonë atë natë, ata bombarduan kazermat pranë Shenyang.

Përpjekjet e rezistencës së popullit kinez pas incidentit të 18 shtatorit sinjalizuan fillimin e Luftës së Rezistencës Popullore Kineze kundër agresionit japonez.

CFP

CFP

Në Muzeun Historik 9.18 në Shenyang, njerëz nga të gjitha sferat e jetës u mblodhën dhe mbajtën një ceremoni për të përkujtuar incidentin e 18 shtatorit. Të dhënat historike të ekspozuara në muze detajojnë planin e gjatë të ushtrisë japoneze për të pushtuar Kinën.

Rreth 3 km nga muzeu ndodhet vendi i Beidaying (Kazermat e Madhe Veriore) që bombarduan trupat japoneze. Ajo u rihap zyrtarisht për vizitorët si një sallë ekspozite pas rinovimeve në fund të vitit 2021.

Nëpërmjet më shumë se 400 fotografive historike, mbi 200 relikeve, hartave elektronike, restaurimeve të skenave, tavolinave panoramike të rërës dhe teknikave të tjera moderne, vizitorët mund të rishikojnë historinë në sallën e ekspozitës. (Fatosi)