Kina ndërton radioteleskop të ri për të mbështetur misionet hënore dhe në hapësirën e thellë
2023-09-18 14:59:30

CFP

CFP

Kina nisi ndërtimin e një radioteleskopi me hapje 40 metra në Shigatse, rajoni autonom Xizang i Kinës jugperëndimore, për të ofruar mbështetje teknike për misionet e vendit në Hënë dhe në hapësirën e thellë në të ardhmen, njofton “CGTN”.

Teleskopi, i zhvilluar nga Observatori Astronomik i Shangait (SHAO) nën Akademinë Kineze të Shkencave, do t'i shtohet një rrjeti të interferometrisë së linjës bazë shumë të gjatë (VLBI) në Kinë.

VLBI është një teknikë që mat diferencën kohore midis mbërritjeve në antena të shumta të bazuara në Tokë, duke simuluar kështu një teleskop virtual me një madhësi të barabartë me ndarjen maksimale midis teleskopëve.

Rrjeti aktual VLBI në Kinë përbëhet nga katër observatorë në të gjithë vendin, të vendosura në Pekin, Shangai, Urumqi në Rajonin Autonom të Xinjiang Ujgur të Kinës veriperëndimore dhe Kunming në provincën Yunnan të Kinës jugperëndimore.

“Përfshirja e teleskopit Shigatse, si dhe një tjetër që do të ndërtohet në Kinën verilindore, do të forcojë efektivisht aftësinë e vëzhgimit të rrjetit. Ai do të jetë në gjendje të bëjë matje të sakta për dy anije kozmike në të njëjtën kohë”,- tha Shen Zhiqiang, drejtori i SHAO-së.

CFP

CFP

Teleskopi në ndërtim është një radioteleskop shumëfunksional i madh, plotësisht i lëvizshëm, me precizion të lartë.

Stacioni Shigatse, në një lartësi prej rreth 4100 metrash, ofron një mjedis të shkëlqyer vëzhgimi për teleskopin.

Gjithashtu, sipas Shen, ai pritet të lehtësojë më shumë gjetje shkencore për vrimave të zeza dhe dinamikën e galaktikës sonë. (Fatosi)