Kongresi i ujit diskuton ndikimin e ndryshimeve klimatike
2023-09-13 11:36:35

Ndikimi i ndryshimeve klimatike në rreziqet e përmbytjeve është në fokus të Kongresit të 18-të Botëror të Ujit që zhvillohet në Pekin këtë javë, me ekspertë kinezë që shpresojnë të ndajnë përvojat e tyre në trajtimin e përmbytjeve të fundit dhe të mësojnë nga vendet e tjera.

I mbajtur çdo tre vjet që nga viti 1973, është hera e parë që Kina organizon këtë ngjarje. Duke folur përpara kongresit, Li Yuanyuan, president i Shoqatës Ndërkombëtare të Burimeve Ujore, nënvizoi sfidat në zhvillim si dhe ato të vjetra për Kinën dhe botën në menaxhimin e burimeve ujore, duke përmendur rreshjet shkatërruese dhe përmbytjet e fundit në Kinë në pellgun e lumit Haihe.

foto/VCG

foto/VCG

I prekur nga tajfuni Doksuri dhe një front i ftohtë, i gjithë pellgu, i cili mbulon rajonin Pekin-Tianjin-Hebei, u përfshi nga reshjet nga 28 korriku deri më 1 gusht. Reshjet mesatare ditore në pellg arritën në 155.3 milimetra. Pekini, për shembull, shënoi  331 mm ujë shiu në vetëm 83 orë, që është rreth 60 përqind e reshjeve mesatare vjetore.

"Ngjarjet ekstreme të motit në Kinë janë bërë më të shpeshta dhe intensive, me disa zona që përjetojnë reshje shiu që tejkalojnë të dhënat historike. Përmbytjet e mëdha që prekin të gjithë pellgjet e lumenjve gjithashtu ndodhin herë pas here, duke rezultuar në rreziqe dhe fatkeqësi të konsiderueshme," tha ai.

Në një farë mase, ndryshimi i klimës ka përkeqësuar rreziqet e përmbytjeve, theksoi Li, i cili është gjithashtu nënkryetar i Institutit të Përgjithshëm të Burimeve Ujore dhe Planifikimit dhe Projektimit të Hidroenergjisë, një degë e Ministrisë së Burimeve Ujore të Kinës.

Kongresi ofron një mundësi të shkëlqyer për Kinën që të ndajë përvojat dhe mençurinë e saj në menaxhimin e burimeve ujore duke mësuar nga vendet në mbarë botën," tha Li.

Si një nga kongreset më të mëdha në botë që lidh politikëbërësit, studiuesit dhe praktikuesit e politikave të ujit, kongresi i këtij viti është me temë "Uji për të gjithë: Harmonia midis njerëzve dhe natyrës".

foto/VCG

foto/VCG

Në Kinë, ku gjenden burimet ujore dhe kur bie shi paraqesin një sfidë, me reshje të përqendruara kryesisht në verë, Kina veriore vuan nga mungesa e ujit, tha Li. Vendi është përballur me shumë sfida në menaxhimin e burimeve ujore që nga vitet 1980, ndërsa popullsia e tij u rrit, ekonomia u zgjerua dhe industrializimi dhe urbanizimi u përshpejtuan, duke shkaktuar një presion në rritje mbi mjedisin ujor, vuri në dukje ai. Në këtë sfond, "mungesa e ujit, ndotja e ujit dhe dëmtimi i ekosistemit të ujit janë bërë gradualisht sfida të rënda për zhvillimin e qëndrueshëm socio-ekonomik të Kinës," tha ai.

Pavarësisht sfidave, tha ai, Kina ka bërë arritje të rëndësishme në qeverisjen e burimeve ujore që nga Kongresi i 18-të Kombëtar i Partisë Komuniste të Kinës në 2012. Nën drejtimin e konceptit të menaxhimit të ujit të Presidentit Xi Jinping për "dhënien e prioritetit të ruajtjes së ujit, balancimin e shpërndarjes hapësinore, marrjen e qasjeve sistematike dhe dhënien e lojës së plotë të roleve të qeverisë dhe tregut", tha Li, "Kina ka nisur një rrugë të shpejtë në reformimin dhe zhvillimin e sistemit të menaxhimit të burimeve ujore”.

Pas miratimit të 172 projekteve madhore për ruajtjen e ujit dhe furnizimin me ujë në vitin 2014, autoritetet qendrore dhanë dritën jeshile për 150 projekte të tjera kryesore të menaxhimit të burimeve ujore në vitin 2020 dhe më pas nxorën një udhëzues për të mbështetur ndërtimin e një rrjeti kombëtar të ujit. Udhëzuesi zotohet të krijojë një "rrjet ujor" kombëtar, të integruar për menaxhimin e burimeve ujore deri në vitin 2035.

foto/VCG

foto/VCG

Bazuar në trupat ujorë natyrorë, rrjeti do të jetë një sistem gjithëpërfshirës që kombinon shpërndarjen e burimeve ujore, zbutjen e fatkeqësive, ekologjinë e ujit dhe ruajtjen e mjedisit.

Li tha se falë përpjekjeve të vazhdueshme nga qeveria kineze është krijuar një sistem kombëtar i shpërndarjes së burimeve ujore që përmban devijimin e ujit nga jugu në veri dhe ndihmën e ndërsjellë midis lindjes dhe perëndimit. Deri më sot, projektet e menaxhimit të burimeve ujore në të gjithë vendin kanë një aftësi të kombinuar për të furnizuar çdo vit 899.8 miliardë metra kub ujë dhe 88 përqind e popullsisë rurale ka akses në furnizimin me ujë të përqendruar, tha ai. Pothuajse 70 milionë hektarë tokë bujqësore në të gjithë vendin mund të ujiten në mënyrë efektive. "Kina ka ndërtuar sistemin më të madh dhe më të gjerë të infrastrukturës ujore nga i cili përfiton popullsia më e madhe në botë. Me vetëm 6 për qind të burimeve të ujit të ëmbël në botë, vendi arrin të garantojë një furnizim me ujë për 18 për qind të popullsisë së botës dhe kontribuon në mbi 18 për qind e agregatit ekonomik botëror”, tha Li. Kongresi i 18-të Botërore i Ujit ofron një mundësi të shkëlqyer për Kinën që të shfaqë këto arritje, tha ai.

Autor Hou Liqiang