Afrika e Jugut pret aktivitete shkëmbimi kulturor mbi bashkëpunimin e BRICS-it
2023-08-23 14:34:44

Foto nga VCG

Një sërë aktivitetesh kulturore mbi bashkëpunimin mes vendeve të BRICS-it u mbajtën së fundmi në Afrikën e Jugut, me pjesëmarrësit që shprehën pritshmërinë që anëtarët e BRICS mund të kontribuojnë së bashku në promovimin e një komuniteti me një të ardhme të përbashkët përmes zbatimit të Iniciativës së Qytetërimit Global.

BRICS është një akronim për pesë ekonomi në zhvillim: Brazili, Rusia, India, Kina dhe Afrika e Jugut. Afrika e Jugut mori presidencën e BRICS-it më 1 janar 2023 dhe Samiti i 15-të i BRICS po mbahet aktualisht në Johanesburg, qyteti më i madh në vend.

Seminari i BRICS-it mbi Forumin e Qeverisjes dhe Shkëmbimin Kulturor 2023 u mbajt në Johanesburg të shtunën, duke tërhequr më shumë se 100 pjesëmarrës nga të pesë vendet.

Duke vënë në dukje se sfidat globale po shfaqen njëra pas tjetrës, ekspertët dhe studiuesit e pranishëm në forum thanë se ekziston një nevojë urgjente për të forcuar solidaritetin dhe bashkëpunimin global dhe për të reformuar dhe përmirësuar sistemin e qeverisjes globale, shkruan “Xinhua”.

Samiti i BRICS-it pritet të promovojë ndërtimin e një partneriteti të cilësisë së lartë midis shteteve anëtare dhe të mbledhë më shumë forcë për të avancuar bashkëpunimin Jug-Jug dhe për të ndërtuar një komunitet njerëzor me një të ardhme të përbashkët, thanë pjesëmarrësit.

Duke theksuar rëndësinë e Iniciativës Globale të Qytetërimit, ata thanë se të gjitha vendet duhet të mbështesin vizionin e barazisë, mësimit të ndërsjellë, dialogut dhe gjithëpërfshirjes midis qytetërimeve, dhe të rrisin shkëmbimet dhe bashkëpunimin ndërkombëtar, në mënyrë që të çojnë përpara procesin e modernizimit të njerëzimit drejt një të ardhmeje më të ndritur.

Forumi i Gjashtë Mediatik BRICS, i bashkorganizuar nga agjencia e lajmeve “Xinhua” dhe Korporata e Investimeve të Energjisë e Kinës, si dhe organizata nga Afrika e Jugut, u mbajt në Johanesburg në fundjavë.

Aktivitete të tjera kulturore, duke përfshirë festivalin e filmit Afrikë Jugore-Kinë dhe ceremoninë e nisjes së TV BRICS "TV China Theater", u mbajtën gjithashtu në Afrikën e Jugut nga e enjtja deri të shtunën. (Elona)