Transporti i mallrave drejt zgjidhjeve të gjelbra
2023-08-22 11:22:24

Mbështetja më e fortë e politikave, inovacioni teknologjik u kërkua për të reduktuar më tej emetimet e sektorit. Në një përpjekje për të drejtuar sektorin e transportit të mallrave me energji intensive drejt emetimeve zero, ekspertët po kërkojnë mbështetjen e politikave, zgjidhje inovative të tarifimit të energjisë me efikasitet më të lartë dhe kosto më të ulët, dhe nisjen e projekteve pilot.

Wang Pinxi, zëvendësdrejtor i ruajtjes së energjisë dhe reduktimit të emetimeve në Institutin e Transportit të Pekinit, tha se megjithëse automjetet e ngarkesave përbëjnë vetëm 9.5 për qind të totalit të automjeteve të vendit në numër, ato janë përgjegjëse për 65 për qind të emetimeve të karbonit në sektorin e transportit. Kështu, promovimi i emetimeve me zero karbon në transportin e mallrave është thelbësor për arritjen e efikasitetit të energjisë dhe reduktimin e gjurmës së karbonit në sektorin e transportit.

foto: VCG

foto: VCG

Shoqata Kineze e Prodhuesve të Automobilave tha se prodhimi dhe shitjet e automjeteve komerciale nga janari deri në korrik arritën respektivisht 2.253 milionë dhe 2.258 milionë njësi, që përfaqësojnë një rritje nga viti në vit prej 16.9 për qind dhe 15.9 për qind.

Midis tyre, si automjetet e pasagjerëve ashtu edhe ato të mallrave shënuan rritje dyshifrore krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Veçanërisht, prodhimi dhe shitjet e automjeteve të ngarkesave arritën përkatësisht në 1,988 milion dhe 1,996 milion njësi, me një rritje prej 15,6 përqind dhe 14,8 përqind nga viti në vit.

Li Lili, studiues dhe zëvendës drejtor i Institutit të Kërkimeve të Internetit të Energjisë Sichuan në Universitetin Tsinghua, tha se promovimi i automjeteve elektrike të ngarkesave është një qasje kyçe për arritjen e emetimeve zero në transportin e mallrave – megjithatë, sfidat qëndrojnë në kostot e larta të tarifimit. Li shpjegoi se, ndryshe nga automjetet e pasagjerëve, diferenca e kostos midis naftës dhe energjisë elektrike për karburantin ose fuqizimin e një automjeti mallrash nuk është e theksuar, pasi nafta është më pak e shtrenjtë se nafta, ndërsa automjetet elektrike të ngarkesave kanë kosto shtesë si tarifat e shërbimit të tarifimit të energjisë, shpenzimet që janë të rëndësishme për humbjen e kohës gjatë karikimit dhe kostot e instalimit ose ndërrimit të baterive.

foto: VCG

foto: VCG

"Këta faktorë mund të rezultojnë në një situatë ku automjetet elektrike kanë kosto më të larta operacionale për transportin e ngarkesave në distanca të gjata në krahasim me automjetet me naftë, për të mos përmendur shqetësimin e gjetjes së një grumbulli karikimi ose një stacioni të ndërrimit të baterive," tha Li.

Ai tha se inovacioni teknologjik mund të përmirësojë efikasitetin dhe të zvogëlojë koston e automjeteve të ngarkesave elektrike në rrugën e zgjatjes së jetëgjatësisë së shtyllave të karikimit për të zvogëluar kostot e shërbimit, duke rritur kapacitetin e baterisë për të rritur rrezen dhe duke reduktuar kostot e amortizimit të baterisë. Mbështetja e politikave luan gjithashtu një rol vendimtar në nxitjen e transformimit me karbon të ulët të transportit të mallrave, thanë ekspertët.

Në nëntor 2020, Ministria e Transportit tha se duke filluar nga viti 2021, përqindja e automjeteve me energji të pastër nuk duhet të jetë më pak se 80 për qind në autobusët, taksitë dhe mjetet logjistike të sapofunksionuara në rajone të caktuara. Yin Hang, zëvendësdrejtor i monitorimit të emetimeve të automjeteve motorike në Akademinë Kërkimore Kineze të Shkencave Mjedisore, tha se shumica e transportit të mallrave me mallra me shumicë në Kinë ndodh përmes autostradave, të cilat përbëjnë rreth 73.3 përqind. Ai tha se në përgjigje të kërkesave të forta për reduktimin e emetimeve, shumë rajone po promovojnë automjete elektrike të ngarkesave.

Për shembull, ndërsa provinca Hebei ka promovuar zhvillimin e industrive intensive me energji dhe karbonit, si çeliku, qeveria provinciale tha se mbi 80 për qind e transportit të lëndës së parë me shumicë duhet të përdorë metoda të pastra transporti, duke i shtyrë kështu ndërmarrjet të blejnë zero kamionët elektrikë me emetim përmes stimujve të politikave.

foto: VCG

foto: VCG

Disa provinca dhe qytete po miratojnë gjithashtu masa politike për të nxitur përdorimin e automjeteve elektrike të ngarkesave. Yin tha se aktualisht në Tangshan, provincën Hebei, kompanitë e çelikut dhe hekurit po përdorin mbi 3000 kamionë elektrikë të rëndë.

"Grupi ynë kërkimor ka analizuar të dhënat nga dy prej këtyre kompanive në Tangshan, të dyja kanë operime të qëndrueshme të kamionëve të rëndë elektrikë, veçanërisht në transportin e xehes nga portet në fabrikat e çelikut," tha ai.

Yin përmendi se teknikisht, kamionët e rinj me energji të rëndë janë tashmë të mundshëm për përdorim të përditshëm dhe tani kërkojnë mbështetje të caktuar politike për promovim të mëtejshëm. Ai tha se akademia po bën thirrje për zbatimin e politikave për qytetet demonstruese të transportit të mallrave me emetim zero për të vendosur modele të gjelbërta të transportit në qytete të caktuara. Ai tha se akademia shpreson të rrisë shkallën e depërtimit të kamionëve elektrikë të mesëm dhe të rëndë nga 5-6 përqind aktual në rreth 20 përqind deri në vitin 2025 dhe pret më shumë mbështetje në formën e politikave financiare dhe tatimore që mund të ndihmojnë në uljen e investimeve të ndërmarrjeve dhe kostot operative.