Roli i Kinës në prag të Samitit të 15-të i BRICS-it
2023-08-21 14:32:43

Johanesburg, kryeqyteti i Afrikës së Jugut do të jetë mikpritës i Samitit të 15-të të BRICS-it nga 22 deri më 24 gusht. Kjo është hera e parë që takimi i liderëve të vendeve të BRICS-it zhvillohet me prani fizike pas tre vjetëve të pandemisë. Pjesëmarrës në samit do të jetë dhe presidenti i  Kinës Xi Jinping, i cili do të zhvillojë një vizitë shtetërore në Afrikën e Jugut me ftesë të homologut të tij jugafrikan, me të cilin do të bashkëkryesojnë Dialogun e Udhëheqësve Kinë-Afrikë. Në prag të Samitit, ministri i jashtëm kinez Wang Yi u bëri thirrje vendeve të BRICS që të kryejnë bashkëpunim më praktik në adresimin e sfidave globale të sigurisë

Roli i Kinës në prag të Samitit të 15-të i BRICS-it

Nga 22 deri më 24 gusht, në Johanesburg të Afrikës së Jugut do të mbahet samiti i 15-të i BRICS-it. Kjo është hera e parë që takimi i liderëve të vendeve të BRICS-it zhvillohet me prani fizike pas tre vjetëve të pandemisë. Pala organizatore, Afrika e Jugutm ka ftuar në Samit më shumë se 10 liderë nga vendet afrikane dhe vendet në zhvillim.

CFP

CFP

Presidenti kinez Xi Jinping do të marrë pjesë në Samitin e 15-të të BRICS në Johannesburg dhe do të bëjë një vizitë shtetërore në Afrikën e Jugut nga 21 deri më 24 gusht me ftesë të homologut të tij Cyril Ramaphosa, njoftoi zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme Hua Chunying, të premten. Në Afrikën e Jugut, Presidenti Xi do të bashkë-kryesojë me Presidentin Ramaphosa Dialogun e Udhëheqësve Kinë-Afrikë, shtoi Hua.

Sipas analistëve kjo është një mundësi e mirë për tregjet e reja dhe vendet në zhvillim për të promovuar rritjen e qëndrueshme, për të nxitur multilateralizmin dhe për të diskutuar për bashkëpunimin. 

Më herët diplomati i lartë kinez Wang Yi u bëri thirrje vendeve të BRICS që të kryejnë bashkëpunim më praktik në adresimin e sfidave globale të sigurisë. Wang, një anëtar i Byrosë Politike të Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Kinës (CPC) dhe drejtor i Zyrës së Komisionit Qendror të CPC për Punët e Jashtme, i bëri komentet në Takimin e 13-të të Këshilltarëve të Sigurisë Kombëtare dhe Përfaqësuesve të Lartë të BRICS për Sigurinë Kombëtare në Johanesburg, Afrika e Jugut.

Duke e quajtur BRICS një platformë të rëndësishme për vendet e tregut në zhvillim dhe vendet në zhvillim për t'u bashkuar dhe forcuar, Wang tha se bashkëpunimi i BRICS ka arritur rezultate të frytshme dhe ka injektuar energji pozitive në botën e paqëndrueshme.

“Në rrethanat e reja, ne duhet të kuptojmë drejtimin e zhvillimit të ardhshëm të vendeve të BRICS, të forcojmë më tej besimin e ndërsjellë politik dhe bashkëpunimin strategjik dhe të ofrojmë vazhdimisht produkte publike ndërkombëtare që plotësojnë kërkesat e kohës”, tha ai.

CFP

CFP

Për të adresuar sfidat aktuale të sigurisë globale dhe për të zgjidhur dilemat e sigurisë, Wang u kërkoi vendeve të BRICS që t'i përmbahen premisave të respektit të ndërsjellë, të respektojnë qëllimet dhe parimet e Kartës së Kombeve të Bashkuara, të respektojnë shqetësimet legjitime të sigurisë së njëri-tjetrit dhe të respektojnë të drejtat e vendeve. të zgjedhin sistemet e tyre politike dhe rrugët e zhvillimit.

Ai bëri thirrje gjithashtu për t'iu përmbajtur multilateralizmit, ruajtjen e sistemit shumëpalësh me Kombet e Bashkuara në thelb të tij dhe refuzimin e njëanshmërisë dhe praktikave hegjemoniste.

 "Ne duhet t'i përmbahemi parimit të drejtësisë, të ndjekim të drejtën ndërkombëtare dhe normat e pranuara përgjithësisht të marrëdhënieve ndërkombëtare, të zgjidhim mosmarrëveshjet përmes dialogut dhe të zgjidhim mosmarrëveshjet përmes konsultimit dhe të kundërshtojmë "shkëputjen dhe thyerjen e zinxhirit" dhe "standardet e dyfishta", tha Wang. theksoi.

Diplomati i lartë kinez u kërkoi gjithashtu vendeve të BRICS që t'i përmbahen rrugës së solidaritetit dhe bashkëpunimit, të vendosin sigurinë kombëtare në kontekstin e sigurisë së përbashkët, të trajtojnë së bashku të gjitha llojet e sfidave të sigurisë në frymën e bashkëpunimit të favorshëm dhe të kundërshtojnë lojërat me shumën zero dhe mentalitetin e luftës së ftohtë.

CFP

CFP

Wang vuri në dukje se Jugu Global është një koleksion i vendeve të tregut në zhvillim dhe vendeve në zhvillim, duke shtuar se vendet e Jugut Global përballen me misionin e rëndësishëm për t'i rezistuar ndërhyrjeve dhe infiltrimit të jashtëm dhe ruajtjen e sigurisë politike. Ai shtoi  se vendet e Jugut duhet të ruajnë stabilitetin strategjik dhe besimin në vetvete, të ndjekin në mënyrë të palëkundur rrugën tonë, të mbështesin njëri-tjetrin në çështjet e interesave të përbashkëta dhe shqetësimeve kryesore dhe të ndërmarrin veprime praktike për të kundërshtuar të gjitha zhurmat e provokimit kundër solidaritetit të BRICS dhe njollosjes së BRICS bashkëpunimi. "Ne duhet të vazhdojmë të thellojmë bashkëpunimin Jug-Jug, të udhëheqim Jugun Global në solidaritet dhe vetë-fuqizim, të ruajmë së bashku sigurinë dhe stabilitetin kombëtar dhe të promovojmë ndërtimin e një bote shumëpolare të barabartë dhe të rregullt," tha gjithashtu Wang.

Gjatë takimit, përfaqësuesit e vendeve të BRICS në fund tël korrikut zhvilluan një shkëmbim pikëpamjesh mbi sfidat aktuale të sigurisë, kundër terrorizmit dhe sigurisë kibernetike, sigurinë e ushqimit dhe ujit, sigurinë e energjisë dhe çështje të tjera, dhe arritën një konsensus të gjerë.

Ata u zotuan të trajtojnë së bashku sfidat globale si kibernetike, sigurinë ushqimore dhe ndryshimet klimatike, të promovojnë reformën e sistemit të qeverisjes globale, të rrisin përfaqësimin dhe zërin e vendeve në zhvillim dhe të promovojnë demokratizimin e marrëdhënieve ndërkombëtare. Palët ranë dakord gjithashtu të forcojnë dialogun, konsultimin, solidaritetin dhe bashkëpunimin, të mbështesin Afrikën e Jugut në organizimin e Samitit të BRICS, të promovojnë zhvillimin dhe zgjerimin e vazhdueshëm të bashkëpunimit BRICS dhe të fillojnë një rrugëtim të ri të bashkëpunimit BRICS.

CFP

CFP