Ministria e Jashtme kineze përgjigjet për 45-vjetorin e Traktatit të Paqes dhe Miqësisë Kinë-Japoni
2023-08-12 20:00:38

foto: VCG

foto: VCG

Të shtunën, zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme kineze iu përgjigj pyetjes për 45-vjetorin e nënshkrimit të Traktatit Kino-Japonez të Paqes dhe Miqësisë.

Një gazetar pyeti: "Sot (12 gusht) është 45 vjetori i nënshkrimit të Traktatit të Paqes dhe Miqësisë Kino-Japonez. Cili është komenti i Kinës për rëndësinë e nënshkrimit të traktatit dhe marrëdhëniet midis Kinës dhe Japonisë gjatë dekadave të fundit? Çfarë pritshmërie ka për zhvillimin e ardhshëm të marrëdhënieve Kinë-Japoni?"

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme të Kinës tha se 45 vite më parë, Kina dhe Japonia nënshkruan një traktat paqeje dhe miqësie, duke përcaktuar në formë ligjore se Kina dhe Japonia duhet t'i përmbahen paqes, miqësisë dhe bashkëpunimit, si dhe vendosën parime dhe udhëzime për shkëmbimet dypalëshe që nuk do të dështojnë kurrë dhe do të zgjasin përgjithmonë. Gjatë 45 viteve të fundit, marrëdhëniet Kinë-Japoni kanë arritur një zhvillim thelbësor, duke sjellë përfitime të prekshme për të dy popujt dhe duke promovuar në mënyrë efektive prosperitetin dhe stabilitetin rajonal dhe botëror.

Zëdhënësi vuri në dukje se marrëdhëniet Kinë-Japoni janë aktualisht në një fazë kritike të përmirësimit dhe zhvillimit. Shpresohet që Japonia do të punojë me Kinën për ta shfrytëzuar përkujtimin e 45-vjetorit të traktatit si një mundësi për të rishikuar frymën e traktatit, për të respektuar konsensusin e traktatit, për të ruajtur themelet politike, për të forcuar bashkëpunimin dhe përfitimin reciprok, për të hequr pengesat e ndërhyrjes dhe të punojë së bashku për të ndërtuar një marrëdhënie kino-japoneze që plotëson kërkesat e epokës së re.