Shanxi i Kinës fut shije dhe risi në industrinë e uthullës
2023-08-07 11:20:36

Në provincën Shanxi të Kinës veriore, përdorimi i uthullës shtrihet shumë përtej pritshmërive, duke përfshirë një gamë të gjerë ofertash, si pije me aromë uthulle, akullore të lezetshme dhe madje edhe parqe të tëra me temë uthullën, duke shfaqur potencialin e pakufishëm të industrisë së uthullës këtu.

Pasi zbriti nga autobusi, Zhang Tianhe u nis në një udhëtim magjepsës zbulimi brenda Parkut të Uthullës Donghu, në qytetin Taiyuan.

I shoqëruar nga një guidë turistike, adoleshenti nga Pekini eksploroi punëtoritë e ndryshme të prodhimit, duke parë melekuqenë e avulluar, procesin e fermentimit të alkoolit flluskues dhe teknika të tjera të prodhimit të uthullës.

foto/Xinhua

foto/Xinhua

"Nuk e kisha imagjinuar kurrë që Shanxi Laochencu, ose uthulla e pjekur, do t'i nënshtrohej kaq shumë proceseve të ndërlikuara. Mençuria e paraardhësve tanë është vërtet e admirueshme," tha ai.

Shanxi ka një histori mbi 3000 vjet në prodhimin e uthullës. Ndryshe nga uthulla e mushtit perëndimore, uthulla e njohur Shanxi shquhet për procesin e saj unik të pirjes, të krijuar duke përdorur një përzierje melekuqe, bizele dhe elbi.

Të dhënat tregojnë se Shanxi përbën mbi 20 për qind të prodhimit kombëtar të uthullës.

Themeluar nga Shanxi Mature Vinegar Group Co., Ltd. në vitin 2000, Parku i Uthullës Donghu synon të shfaqë teknikat tradicionale të prodhimit dhe rëndësinë historike dhe kulturore të uthullës së pjekur Shanxi.

Në gjysmën e parë të këtij viti parku i uthullës ka pritur mbi 100 mijë vizitorë.

"Duke kombinuar uthullën me kulturën, produktet fitojnë përfitime të konsiderueshme me vlerë të shtuar, duke rezultuar në promovimin e kulturës së uthullës dhe markës," tha Lian Jia, kreu i departamentit të turizmit të Parkut të Uthullës Donghu.

Në Shanxi, shumë prodhues të mëdhenj të uthullës kanë krijuar muze ose parqe, ose kanë ngritur punëtori në destinacione të njohura turistike, duke i lejuar turistët të mësojnë për kulturën e uthullës dhe aftësitë e prodhimit të birrës, e cila është renditur si një trashëgimi kulturore jomateriale kombëtare.

Në qarkun Qingxu, vendlindja e uthullës së pjekur Shanxi, erëza tradicionale madje u integrua në vallëzim, këngë, filma dhe forma të tjera argëtimi. Industria lokale e uthullës ka krijuar mundësi punësimi për afro 100,000 njerëz.

KËNAQI KULINARE

Eksplorimi i gjerë i kulturës së uthullës ka prodhuar një valë produktesh në modë. Ndërsa endet nëpër parqe të ndryshme me uthull, pothuajse çdo vizitor mund të shihet duke mbajtur një shkop me akullore me shije uthulle.

foto/VCG

foto/VCG

Gjatë festivaleve tradicionale si Festivali i Mesit të Vjeshtës dhe Festivali i Varkave të Dragoit, kërkesa për ëmbëlsira hëne me uthull dhe petë orizi rritet, duke i bërë ato ëmbëlsira festive të parezistueshme.

“Nga njëra anë, aciditeti i uthullës së pjekur balancon ëmbëlsinë e disa pjatave tradicionale dhe më e rëndësishmja, nga ana tjetër, njerëzit po shijojnë një kulturë”, tha Lian.

Në laboratorin kryesor të shkencës dhe inxhinierisë së fermentimit të uthullës në Shanxi, studiuesit mund të shihen duke analizuar teknikat e prodhimit të uthullës, teknologjitë kryesore shkencore për fermentimin inteligjent, si dhe shëndetin e saj ushqyes dhe sistemet standarde.

“Ne po zbulojmë vlerën ushqyese të uthullës së pjekur, nga mbrojtja bazë e mëlçisë te antioksidimi, duke e shndërruar uthullën nga një erëza e thjeshtë në një ushqim të shëndetshëm dhe ushqyes”, tha Zheng Yu, drejtor i laboratorit.

SHKONI GJOBAL

Vitet e fundit, uthulla e pjekur e Shanxi ka bërë gradualisht rrugën e saj jashtë vendit, duke e çuar kulturën kineze të uthullës në brigjet e huaja.

"Me popullaritetin në rritje të malatangut (supës me erëza të nxehtë), peshkut të pjekur në skarë dhe vapës në Republikën e Koresë, pranimi i uthullës së pjekur kineze në brezin e ri po rritet," tha Quan Haitian, i cili ka qenë i angazhuar në shkëmbimet tregtare dhe kulturore kino-koreane  për më shumë se një dekadë.

Quan mund të shesë mbi 10,000 kuti me uthull të pjekur Shanxi në vit.

foto/VCG

foto/VCG

Aktualisht, uthulla e pjekur eksportohet në mbi 30 vende dhe rajone, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, Kanada, Australi dhe Japoni.

"Pavarësisht zakoneve të ndryshme dietike, njerëzit jashtë shtetit janë të mahnitur dhe të impresionuar nga procesi i prodhimit të uthullës së pjekur, duke e bërë atë një dritare për ta për të kuptuar dhe vlerësuar kulturën kineze," tha Liu Bin, zëvendës menaxher i përgjithshëm i Shanxi Mature Vinegar Group Co. Ltd.