Harmonia etnike çelësi i qytetërimit kinez
2023-08-01 17:45:07

foto nga

Rrënoja e qytetit Bashbaliq në kontenë Jimsar të rajonit autonom të Xinjiang Ujgurit të Kinës Veriperëndimore, që daton që në dinastinë Tang (618-907), ishte një dëshmi kyçe për bashkimin kombëtar të Kinës/ foto nga "China Daily"

Krijimi i qytetërimit kinez është rezultat i përpjekjeve të përbashkëta të të gjitha grupeve etnike të kombit dhe Partia Komuniste e Kinës thekson veçanërisht solidaritetin, barazinë dhe mbështetjen e ndërsjellë midis grupeve etnike, tha Xing Guangcheng.

Xing, drejtor i Institutit të Studimeve të Tokës Kufitare Kineze, Akademia Kineze e Historisë, e ka bërë deklaratën në një takim mediatik me temë “Ndërtimi i Qytetërimit Modern Kinez”, të organizuar të hënën nga Shoqata e Gazetarëve Gjithë-Kinë në Pekin.

Ai prezantoi pikat kyçe të fjalëve të Presidentit Xi Jinping të bëra gjatë një simpoziumi mbi trashëgiminë dhe zhvillimin kulturor më 2 qershor dhe iu përgjigj pyetjeve të mediave vendase dhe të huaja.

Në simpozium, Xi, i cili është gjithashtu sekretar i përgjithshëm i Komitetit Qendror të PKK-së, përmblodhi pesë tipare të spikatura në lidhje me qytetërimin kinez, përkatësisht qëndrueshmërinë, origjinalitetin, uniformitetin, gjithëpërfshirjen dhe paqen  dhe shtjelloi kursin e kombinimit të parimeve themelore të marksizmit me realitetet specifike të Kinës dhe kultura e shkëlqyer tradicionale.

Xing thotë se vërejtjet e Xi dhanë një përmbledhje gjithëpërfshirëse të qytetërimit kinez dhe dallimin e tij nga qytetërimet e tjera. Në ndërtimin e një qytetërimi modern kinez, misioni në epokën e re është të promovojë prosperitetin kulturor dhe ta bëjë Kinën një vend lider në kulturë.

Eksperti ishte në mesin e gjashtë folësve që mbajtën prezantime në simpoziumin e qershorit.

foto nga

Fei Xiaotong/ foto nga Xinhua

Gjatë aktivitetit të së hënës, Xing shqyrtoi zhvillimin e konceptit të "kombit kinez". Në vitet 1980, sociologu Fei Xiaotong (1910-2005) përfundoi modelin pluralist dhe të integruar të kombit kinez.

Sipas nocionit të kombit kinez, të gjitha grupet etnike jetojnë me karakteristikat e tyre dhe mbajnë respekt të ndërsjellë për traditat kulturore të njëri-tjetrit, gjë që, sipas fjalëve të Xing, shfaq pikat kyçe të tiparit të lartpërmendur "përfshirje".

Duke u përballur me situata të reja pas më shumë se 40 vjet reformash dhe hapjeje, kur ai iu drejtua një konference qendrore për çështjet etnike në gusht 2021, Xi theksoi konsolidimin e ndjenjës së komunitetit dhe trajtimin e duhur me marrëdhëniet midis interesave të përgjithshme të kombit kinez dhe interesat e të gjitha grupeve etnike.

Xing thotë se kultura etnike është mbrojtur dhe trashëguar mirë që nga themelimi i Kinës së Re në vitin 1949, e ilustruar në përpjekjen për të shpëtuar dhe ruajtur shkrimin mançu. Instituti i tij ka bërë përpjekje për të renditur edhe arkivat e dinastisë Qing (1644-1911) të shkruara me shkrimin mançu.

foto nga CFP

Dokumenti i shkruar me shkrimin mençu i dinastisë Qing, i ruajtur në Muzeun Kombëtar të Librave të Lashtë/ foto nga CFP

Pikërisht në tokën e bashkuar kulturalisht paraardhësit tanë jetuan së bashku dhe mbi bazën e së cilës u formua ndjenja e bashkësisë së kombit kinez, thotë ai. Prandaj, sipas fjalëve të Xi, bashkimi kombëtar mbetet në qendër të interesave thelbësore të Kinës dhe fati i njerëzve nga të gjitha grupet etnike varet nga një vend i fortë dhe i bashkuar.

Xing thotë, historikisht, ka pasur konflikte të përkohshme midis grupeve etnike, por paqja dhe bashkimi ishin tendenca e përgjithshme. Traditat kulturore dhe "origjinaliteti" vlerësohen në pajtimin e marrëdhënieve të brendshme dhe ruajtjen e natyrës së qëndrueshme dhe paqësore të qytetërimit.

Ai vëren se këto veçori jo vetëm që përcaktojnë rëndësinë e ribashkimit të Tajvanit me atdheun nga pikëpamja civilizuese, por gjithashtu tregojnë konceptet kineze të formuara gjatë më shumë se 5000 viteve të historisë që e marrin bashkëjetesën paqësore si nivelin më të lartë të trajtimit të marrëdhënieve midis qytetërimet.

Megjithatë, është e vështirë, por e nevojshme, për ne që të bëjmë të njohur rrugën e zhvillimit paqësor të Kinës është e rrënjosur thellë në kulturën e saj tradicionale.

"Rruga e Kinës është e përcaktuar mirë në tiparet e qytetërimit kinez, i cili është ngulitur në trurin dhe gjakun tonë. Kjo nuk mbaron " thotë Xing.