Kina teston motorin e avancuar të raketës hidrogjen-oksigjen për programin hapësinor
2023-07-31 16:24:15

Foto nga VCG

Programi hapësinor i Kinës ka hyrë në një fazë të re të eksplorimit të thellë të hapësirës dhe inxhinierët kinezë kanë kapërcyer sfida të ndryshme teknike duke përdorur hidrogjen të lëngshëm dhe oksigjen të lëngshëm si lëndë djegëse për të fuqizuar motorët e raketave, shkruan “CGTN”.

Motori me hidrogjen-oksigjen me diametër 3.35 metra, i zhvilluar në Kinë, ka përfunduar një test gjithëpërfshirës për një motor hidrogjen-oksigjen 10 tonësh, duke shënuar një moment historik të hapit teknologjik të vendit përpara në sektorin e nivelit të lartë të hapësirës ajrore.

I zhvilluar nga Akademia e Parë e Korporatës së Shkencës dhe Teknologjisë Ajrore të Kinës (CASC), motori i ri hidrogjen-oksigjen është një modul rakete me performancë të lartë bazuar në paraardhësin e tij të modelit me diametër 3 metra.

Pajisja e re është në gjendje të plotësojë nevojat e ardhshme të gjeneratës së re të automjeteve lëshuese me madhësi mesatare, dhe gjithashtu ka një kërkesë të gjerë tregu.

Përvetësimi i teknologjisë së përbashkët fundore të rezervuarëve të magazinimit që thjeshton procesin e lëshimit, mund të zvogëlojë shumë procesin e lëshimit. (Fatosi)