Kulturat 'CRISPR' janë më elastike në krizën klimatike
2023-07-31 11:40:29

Në vitet 1990, kur u prezentua komercialisht një metodë e re transgjenike për përmirësimin e të korrave, qeveritë në Evropë vendosën kufizime të rrepta mbi këto kultura të "organizmave të modifikuar gjenetikisht (OMGJ)". Autoritete shkencore nga Britania e Madhe, Franca dhe Gjermania kanë thënë se nuk kanë gjetur asnjë provë bindëse për ndonjë rrezik të ri për shëndetin e njeriut ose për mjedisin nga ndonjë prej kulturave OMGJ të zhvilluara për përdorim komercial. Ministria e Bujqësisë dhe Çështjeve Rurale të Kinës lëshoi udhëzime paraprake në vitin 2022 duke përjashtuar kulturat e modifikuara me gjene nga rregulloret e OMGJ-ve nëse të korrat nuk kishin "ADN të huaj". Këtë shembull kanë ndjekur dhe India dhe Japonia

CFP

CFP

Kulturat 'CRISPR' janë më elastike në krizën klimatike

Vera përvëluese në vazhdim po rrit çmimet globale të ushqimeve, duke vënë edhe një herë sigurinë ushqimore në qendër të vëmendjes. Dhe kulturat CRISPR (përsëritjet e shkurtra palindromike të grumbulluara rregullisht të ndërthurura) mund të jenë pjesë e përgjigjes së nevojshme, duke supozuar se qeveritë lejojnë që ato të rriten.

Në vitet 1990, kur u prezantua komercialisht një metodë e re transgjenike për përmirësimin e të korrave, qeveritë në Evropë vendosën kufizime të rrepta mbi këto kultura të "organizmave të modifikuar gjenetikisht (OMGJ)", duke kërkuar që ato të miratohen veçmas, të ndahen nga kulturat konvencionale, të etiketohen veçmas dhe gjurmuar nëpër treg me të dhënat e auditimit të mbajtura për pesë vjet. Këto rregulla të rënda u kopjuan të paktën pjesërisht nga shumë qeveri të tjera, duke i larguar ushqimet OMGJ nga shumica e fushave dhe tregjeve të fermave, jo vetëm në Bashkimin Evropian, por edhe në mbarë botën. Që nga viti 2019, 84 për qind e të gjitha hektarëve të kulturave OMGJ ishin në vetëm katër vende të hemisferës perëndimore (Shtetet e Bashkuara, Brazili, Argjentina dhe Kanadaja) dhe 97.2 për qind e hektarëve të përgjithshëm u përdorën për të rritur vetëm katër kultura të përdorura kryesisht si ushqim për kafshët ose për qëllime industriale: sojë, misër i verdhë, pambuk dhe canola.

Të lashtat ushqimore të modifikuara gjenetikisht si orizi, gruri dhe patatja pothuajse nuk janë rritur askund.

Paniku social që nxiti këtë përgjigje rregullatore nuk u mbështet nga provat shkencore. Shoqëria Mbretërore e Londrës, Shoqata Mjekësore Britanike, Akademia Franceze e Shkencave dhe Akademitë Gjermane të Shkencave dhe Shkencave Humane kanë thënë të gjithë se nuk kanë gjetur asnjë provë bindëse për ndonjë rrezik të ri për shëndetin e njeriut ose për mjedisin nga ndonjë prej kulturave OMGJ të zhvilluara. për përdorim komercial.

CFP

Edhe Komisioni Evropian e miratoi këtë konsensus. Në vitin 2010, Drejtoria e Kërkimeve të Bashkimit Evropian tha se "bioteknologjia, dhe në veçanti OMGJ-të, nuk janë në vetvete më të rrezikshme se p.sh., teknologjitë konvencionale të mbarështimit të bimëve".

Rregullatorët qeveritarë kanë tani një shans të dytë për t'i rregulluar gjërat në rregull në bioteknologjinë bujqësore. Shkencëtarët kanë zbuluar një teknologji të re të përmirësimit të të korrave të njohura si "redaktimi i gjenomit", e cila përdor metoda jo-transgjenike si CRISPR, të cilat nuk futin "ADN-në e huaj" nga organizmat e palidhur në bimët bujqësore. CRISPR thjesht modifikon ose amplifikon tiparet gjenetike të përfshira tashmë në një bimë, të ngjashme me një proces të zakonshëm mutacioni natyror.

Përveç kësaj, metodat e redaktimit të gjenomit janë shumë më të shpejta dhe më të lira se metodat transgjenike, kështu që ato mund të bëhen më lehtë nga shkencëtarët jashtë laboratorëve të korporatave, duke e bërë më të vështirë për kompanitë private kontrollin e përfitimeve. Universiteti Wageningen në Holandë, një lider botëror në kërkimin bujqësor, ka njoftuar se do të heqë dorë nga të drejtat e tij të patentës për teknologjinë CRISPR për përdorim jo komercial, gjë që do të lejojë përfitimet të arrijnë më shpejt tek fermerët e varfër, përfitime që mund të ndihmojnë në përballjen me ndryshimet klimatike.

Një përmbledhje e botuar në vitin 2021 theksoi se redaktimi i gjeneve mund të rrisë rezistencën e të korrave të misrit ndaj thatësirës dhe mund të ndihmojë bimët e orizit të mbijetojnë kripësinë nga përmbytjet.

Në fillim u duk se të korrat CRISPR do t'i shpëtonin rregulloreve të tipit OMGJ, por në vitin 2018 grupet e avokimit në BE përdorën argumente teknike ligjore për të bindur Gjykatën Evropiane të Drejtësisë se kulturat e reja duhet të rregullohen po aq rreptësisht sa kulturat OMGJ. Nëse qeveritë e tjera ndjekin këtë drejtim, përparimi i fundit në shkencën bujqësore mund të mbytet gjithashtu.

Për fat të mirë, shumica e vendeve të tjera nuk po ndjekin shembullin e BE-së këtë herë, pasi kanë vendosur që të korrat e modifikuara nga gjenomi pa "ADN-në e huaj" nuk duhet të trajtohen si jashtëzakonisht të rrezikshme.

Në vitin 2020, Japonia miratoi shitjen e domateve të modifikuara me gjenom. Kina dhe India, të cilat nuk kishin miratuar asnjë kulture të rëndësishme të modifikuar gjenetikisht, përveç pambukut, gjithashtu vazhduan me modifikimin e gjenomit. Ministria e Bujqësisë dhe Çështjeve Rurale të Kinës lëshoi udhëzime paraprake në vitin 2022 duke përjashtuar kulturat e modifikuara me gjene nga rregulloret e OMGJ-ve nëse të korrat nuk kishin "ADN të huaj". Gjithashtu në vitin 2022, India përjashtoi kulturat e modifikuara nga gjenomi nga rregulloret e OMGJ-ve për sa kohë që ato nuk kishin ADN ekzogjene ("të huaj") dhe Instituti Kombëtar i Bioteknologjisë Agro-Ushqimore të Indisë ka vazhduar të zhvillojë një grurë të modifikuar nga gjenet, oriz me rendiment më të lartë dhe një banane, e cila është e pasur me beta karoten.

Edhe në Afrikën Sub-Sahariane, vendet kryesore po i dallojnë kulturat e modifikuara nga gjenet nga ato të modifikuara gjenetikisht. Si Nigeria ashtu edhe Kenia kanë publikuar udhëzime që sigurojnë shkencëtarët e CRISPR se të korrat dhe kafshët pa "ADN të huaj" ndoshta nuk do të rregullohen në të njëjtën mënyrë si të korrat OMGJ.

Ky pranim i gjerë global për të korrat CRISPR i ka lënë avokatët e bujqësisë në BE të ndihen të izoluar dhe të frikësuar për të mbetur prapa pjesës tjetër të botës në një fushë të re të rëndësishme shkencore.

CFP

Përballë një krize klimatike, bota duhet t'u japë fermerëve akses në të korrat CRISPR.

Autori Robert Paarlberg  është një bashkëpunëtor në Shkencën e Qëndrueshmërisë në Shkollën Kennedy të Harvardit dhe Qendrën Weatherhead të Harvardit për Çështjet Ndërkombëtare, dhe autor i Politikës Ushqimore: Çfarë duhet të Dinë të gjithë.