Teleskopi FAST i Kinës miraton gati 6400 orë vëzhgimi për shkencëtarët globalë
2023-07-29 15:35:19

foto nga CFP

Imazhi i kapur nga FAST-i/ foto nga CFP

Teleskopi Sferik me Diametër 500 Metra i Kinës (FAST) ka marrë aplikime nga 16 vende dhe ka miratuar një total prej afro 6400 orësh për vëzhgim.

Artikujt e aplikimit përfshijnë kryesisht vëzhgimin e shpërthimeve të shpejta të radios, vëzhgimin e pulsarëve dhe studimin neutral të hidrogjenit, shkruan “Xinhua”.

I pozicionuar në provincën Guizhou të Kinës jugperëndimore, FAST filloi funksionimin zyrtar në janar 2020 dhe u hap zyrtarisht për botën më 31 mars 2021.

Ekipi i funksionimit dhe mirëmbajtjes së FAST ka punuar për të përmirësuar më tej efikasitetin e vëzhgimit dhe për të përmbushur kërkesën në rritje nga komuniteti ndërkombëtar astronomik.

Sipas Jiang Peng, kryeinxhinier i teleskopit, pesë sistemet dhe platformat inteligjente të robotëve për mirëmbajtje, të cilat kanë kaluar testin e pranimit, do të ndihmojnë në rritjen e kohës së vëzhgimit me 30 ditë në vit. (Irma)